Gode initiativer, men stram økonomi

Pressemeddelelse
none

Økonomiaftalerne indeholder gode initiativer, men en meget stram økonomi. Danske Patienter forventer, at den kommende finanslov vil brede rammen ud.

Økonomiaftalerne er faldet på plads. De indeholder gode initiativer, men en meget stram økonomi. Danske Patienter forventer, at den kommende finanslov vil brede rammen ud.

Overbelægning på de medicinske afdelinger, udfordringer med udgifter til dyr medicin – og en udredningsret på 30 dage, som systemet ikke kan leve op til. Dét er nogle af de helt store problemer i sundhedsvæsenet i øjeblikket – og det er ikke problemer, der går væk af sig selv.

Økonomiaftalerne er nu faldet på plads og heri tager man fat på en række af disse udfordringer. Man har blandt andet sat penge af til medicinområdet, til at sikre øget kapacitet på hospitalerne og til at sikre bedre forhold for blandt andet kræft- og lungepatienter. Desværre er den økonomisk ramme samlet set ikke vid nok.

Det er positivt, at man i økonomiaftalerne vil sætte en proces i gang, der skal få styr på, hvordan vi fremadrettet håndterer de stigende udgifter til medicinområdet. Og det er positivt, at man nævner behovet for inddragelse af patienter og pårørende. Hvis vi skal nå i mål, kræver det dog en øget finansiering – og det forventer vi at se i den kommende finanslov, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Inddragelse i fokus

Danske Patienter forventer, at økonomiaftalerne kun er første del af indsatsen på sundhedsområdet, hvilket sundhedsministernen også har lagt op til. Det er forventning, at den kommende finanslov vil sikre finansieringen af de gode initiativer, der er beskrevet i økonomiaftalen – herunder indsatser, der kan sikre en systematisk inddragelse af patienter og pårørende i sundhedsvæsenet.

Inddragelse af patienter og pårørende er ekstremt vigtigt. Prioriterer man at gøre det på den rigtige måde, skaber det ikke alene kvalitet i behandlingen for den enkelte patient, men styrker også patienternes evne til egenomsorg og egenbehandling, sikrer effektive forløb og behandling, der rammer rigtigt første gang. Det betyder, at presset på sundhedsvæsenet lettes, understreger Lars Engberg.

Koordination og kompetencer

Det er også vigtigt at prioritere et sammenhængende sundhedsvæsen – herunder satse målrettet på at udbygge den kommunale kapacitet blandt andet gennem større sundhedshuse. Det er vigtigt, at man arbejder på tværs af kommuner, regioner, almen praksis og faggrupper, så man kan sikre sammenhæng i patienternes forløb. Dette kan medvirke til at få bugt med overbelægningen på landets hospitaler.

Sidst men ikke mindst, er det centralt, at man i finansloven får sat økonomi og retning på arbejdet med implementeringen af en ny kvalitetsmodel. En model, der fokuserer på patientens samlede udbytte af mødet med sundhedsvæsenet på tværs af afdelinger og sektorer, og derfor inddrager patientrapporterede data.

Emne