Gode – men ukonkrete – anbefalinger om det nære sundhedsvæsen

Pressemeddelelse
none

Anbefalingerne fra udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen peger i en fornuftig retning, men mangler substans. Danske Patienter håber, at sundhedsministeren vil konkretisere.

Bedre samarbejde mellem kommuner, regioner og almen praksis, kompetenceløft af sundhedspersonale og geografisk lighed i de sundhedstilbud borgerne modtager i kommunerne. Det er blandt de anbefalinger til regeringen, som udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen har lanceret i dag.

Anbefalingerne rummer gode tanker, og særligt ønsket om at skabe sammenhæng i sundhedsvæsenet skinner igennem. Desværre er anbefalingerne ikke særligt konkrete, og det gør det svært at konkludere, om der egentligt er forbedringer på vej.

Der er nogle rigtigt gode toner i udvalgets anbefalinger. De peger på centrale områder, der trænger til forbedringer. Man tager behovet for koordination af patienternes behandlingsforløb på tværs af sundhedsvæsenets sektorer alvorligt, og det er positivt, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter, men tilføjer:
Anbefalingerne bærer desværre præg af, at regioner og kommuner har haft svært ved at nå til enighed om konkrete løsninger. Der er brug for en gennemgribende ændring af sundhedsvæsenets grundlæggende strukturer, hvis vi for alvor skal løfte kvaliteten af patienternes behandlingsforløb, og her er anbefalingerne simpelthen for svage.

Ministeren skal løfte opgaven

Skal anbefalingerne rykke ved virkeligheden, kræver det større visioner og helt konkrete planer. Det håber Danske Patienter, at sundhedsministeren vil sætte sig i spidsen for at skabe.

Vi håber på, at sundhedsministeren vil omsætte anbefalingerne til ambitiøse planer – for eksempel ved at udpege helt specifikke områder, hvor man skal have fælles økonomi og fælles ledelse. Det kunne være inde for akutområdet eller psykiatrien, hvor både regioner, kommuner, almen praksis og speciallæger er en del af forløbet, siger Camilla Hersom.

Kassetænkning og siloopdelte patientforløb er ifølge Danske Patienter skyld i, at mange patienter ender i et sort hul mellem sektorerne. Med fælles økonomi og fælles ledelse vil sektorernes forskellige incitamenterne ikke stå i vejen for sammenhæng i behandlingen.

Desuden ser Danske Patienter gerne, at anbefalinger om patient- og pårørendeinddragelse står skarpere.

Inddragelse af patienter og pårørende er et væsentligt element i næsten alle indsatser i sundhedsvæsenet, hvis man ønsker god kvalitet. Vi ser gerne, at man gør ambitionerne på dette område konkrete – for eksempel ved at sikre, at den enkelte patient er med, når de sundhedsprofessionelle udarbejder behandlingsplanen, at der målrettes indsatser, der kan støtte pårørende, og at inddragelse bliver en fast del af uddannelsesforløbet på de sundhedsvidenskabelige uddannelser, siger Camilla Hersom.
Anbefalingerne fra udvalget for det nære sundhedsvæsen

Udvalget for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen består af Danske Regioner, KL og staten.

Det offentliggjorde sin rapport med anbefalinger til regeringen i dag den 26. juni 2017.

Se udvalgets pressemeddelelse, rapport og anbefalinger her.

Fælles finansiering

Danske Patienter har udarbejdet et indspil om det borgernære sundhedsvæsen – herunder om fælles finansiering. Find det her.

Danske Patienter, Lægeforeningen, Dansk Sygeplejeråd og FOA har defineret fire konkrete områder, hvor fælles finansiering vil være nyttigt. Se dem her.

Inddragelse

Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd har udarbejdet anbefalinger til regeringen om inddragelse af patienter og pårørende. Se dem her.