Guide: Sådan håndterer du et barns smerter

Nyhed
none

Skole for mig har samlet 10 anbefalinger til, hvordan du kan hjælpe et barn, der er ramt af smerter til at få mere ud af skoledagen.

  1. Regn med, at barnet har ondt, når det siger det. Når du anerkender barnets smerter, føler det sig taget alvorligt.
  2. Giv kammerater og voksne omkring barnet indblik i smerterne, så de forstår hvorfor deres ven siger fra, når det gør for ondt til at deltage. Har barnet lyst, kan det selv fortælle om sine smerter.
  3. Giv plads i skolen til de små strategier, som børnene udvikler til at holde smerterne på afstand. Spørg barnet og dets forældre, hvad der hjælper. Måske har barnet brug for at komme op og gå? Eller et sted at lægge sig? Måske hjælper det barnet at sidde og pille ved ting? Eller at sidde uroligt og vippe med foden?
  4. Støt barnet til at lære dets egne grænser at kende, så stærke belastninger følges af ro og plads til at komme sig.
  5. Fortæl barnet, at du gerne vil høre om dets smerter og afbryd ikke med dine egne opfattelser af smerte og sygdom.
  6. Giv plads til, at barnet ikke altid kan deltage i aktiviteter i skolen. Vis klassen, at det er socialt og moralsk legitimt – men vis samtidig, at det betyder noget, at barnet deltager i flest mulige aktiviteter.
  7. Læg mistroen væk. Børnene skal bruge deres kræfter på at finde deres grænser for, hvad de kan. Når de møder mistro, bruger de i stedet deres kræfter på at overbevise de voksne om, at de taler sandt – eller at underkende smerten.
  8. Husk at målet er, at barnet selv lærer sin smerte og sin grænse at kende. Og accepter, at det kan tage tid og flere forsøg. Forældre og lærere kan hjælpe barnet til at lære at lytte til sine egne grænser – og til selv at sige til og fra, når der er behov.
  9. Forældre og lærere må informere hinanden om, hvordan barnet har det i skolen og når det kommer hjem. Derfra kan man sammen med barnet finde ud af, hvordan belastninger og energi kan fordeles over dagen, på en måde, der giver barnet et godt liv både i og udenfor skolen.
  10. Børn forstår og oplever deres smerter forskelligt afhængigt af, hvor gamle de er. Tilpas derfor altid støtten til barnet i forhold til alder.

Vil du vide mere?

Læs mere om smerter og få flere konkrete ideer til, hvad aftaler mellem skole og hjem kan omhandle i ’Smerter hos børn indsigt, mestring, lindring’ af Maiken Bjerg og Charlotte Jensen.