Inddragelse: Personale efterlyser rammer og viden

Pressemeddelelse
none

Ny stor undersøgelse fra Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd.

Tid, lokaler med ro og kendskab til redskaber er afgørende for, at sundhedsprofessionelle kan inddrage patienterne.

Sygeplejersker og læger vil gerne inddrage patienterne i behandling og pleje, men på mange afdelinger er der ikke lokalerne til det, og det kan også knibe med tiden til de nødvendige samtaler. Det viser en ny undersøgelse gennemført af Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd.

På trods af, at stort set alle adspurgte læger og sygeplejersker vurderer, at det kan forbedre kvaliteten af behandlingen at inddrage patienterne mere, så svarer halvdelen, at de fysiske rammer ikke lever op til behovene. Hver femte sygeplejerske og mere end hver fjerde læge mener ikke, at der er tid nok til inddragelse.

Det er foruroligende tal. Hvis de sundhedsprofessionelle ikke kan tale med patienten under fortrolige og rolige forhold, så bliver det meget svært at sikre en ordentlig inddragelse – og det går ud over behandlingskvaliteten, siger formand Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Inddragelse styrker patientsikkerheden

Over 80 procent af både lægerne og sygeplejerskerne vurderer, at patientsikkerheden bliver styrket gennem inddragelse. Og et meget stort flertal af læger og sygeplejersker støtter generelt patientinddragelse. De peger på, at det styrker patienterne i at drage egenomsorg, og at kvaliteten i behandling og pleje stiger. Desuden vurderer omkring halvdelen, at patientinddragelse kan frigøre ressourcer i afdelingen.

Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd advarer mod at nedprioritere patientinddragelse, selv om sundhedsvæsenet er under pres af et stigende antal ældre og kronisk syge – og af stramme budgetter.

At inddrage patienterne sikrer en bedre sammenhæng i behandlingen og betyder færre fejl og utilsigtede hændelser. Derfor er det vigtigt, at beslutningstagerne på både nationalt, regionalt og kommunalt niveau prioriterer området, siger formand Andreas Rudkjøbing fra Lægeforeningen.

Efterlyser mere viden

Undersøgelsen peger på, at omkring en tredjedel af de sundhedsprofessionelle efterlyser viden om metoder og redskaber til patientinddragelse.

Danske Patienter, Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen har tidligere fremlagt fire anbefalinger til politikerne på Christiansborg med formålet om at styrke patientinddragelsen. Den nye undersøgelse understreger behovet for handling.

Fire anbefalinger til inddragelse

Anbefaling1: Patientinddragelse som en del af uddannelsen.
Patientinddragelse skal indgå i de sundhedsprofessionelles uddannelser og som et systematisk led i efteruddannelser.

Anbefaling 2: Samlet vidensudvikling og effektiv vidensdeling.
Der skal prioriteres midler til en samlet national platform, som indsamler, udvikler og formidler viden, så de sundhedsprofessionelle har adgang til opdateret viden og rådgivning. Udviklingen skal være forskningsbaseret og således understøttes af forskningsmidler til patientinddragelse.

Anbefaling 3: Vejledninger for praksis.
Inddragelsen af patienterne skal ske systematisk og med afsæt i viden om, hvad der virker. Derfor skal patientinddragelse indgå i de vejledninger, der understøtter de sundhedsprofessionelles arbejde.

Anbefaling 4: Tilstrækkelig tid og de rette fysiske rammer.
Arbejdet i sundhedsvæsenet skal tilrettelægges så de sundhedsprofessionelle får bedre muligheder for at inddrage patienterne. Det er afgørende, at ledelsen prioriterer tid og ressourcer til patientinddragelse, og at de fysiske rammer, giver mulighed for fortrolige samtaler.

Se det samlede indspil her.

Fakta

Om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført i et samarbejde mellem Danske Patienters Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd. Der er stillet 10 spørgsmål om patientinddragelse til 1.100 sygeplejersker og 1.000 læger på landets hospitaler. 918 sygeplejersker og 562 læger har besvaret spørgsmålene.

Udvalgte besvarelser:

  • 98 procent af sygeplejerskerne og 95 procent af lægerne vurderer, at inddragelse af patienterne kan styrke patienterne i at drage egenomsorg.
  • 94 procent af sygeplejerskerne og 86 procent af lægerne vurderer, at inddragelse af patienterne kan øge kvaliteten i behandlingen og plejen.
  • 88 procent af sygeplejerskerne og 85 procent af lægerne er overbeviste om, at patientinddragelse øger patientsikkerheden.
  • 21 procent af sygeplejerskerne og 30 procent af lægerne understreger, at der ikke er tid nok til inddragelse.
  • 49 procent af sygeplejerskerne og 47 procent af lægerne understreger, at de fysiske rammer på hospitalet ikke understøtter inddragelse af patienterne.

Se hele undersøgelsen her.