”Jeg vil bare være som de andre”

Børnenes historier

Det er de færreste børn, der bryder sig om at føle sig anderledes. Særligt for børn med en kronisk sygdom kan det være svært at føle sig som en helt normal elev, når man tager en sygdom med i skole.

Børn der bliver ramt af sygdom, vil også have mulighed for at opleve sig selv som normale. Derfor er det vigtigt for dem, at de bliver behandlet og kan deltage i det samme som deres jævnaldrende. Det er nemlig ofte i helt konkrete aktiviteter som idrætstimen eller legen i skolegården, at det bliver tydeligt for børnene, om de er med eller om de føler sig uden for og anderledes.

Desuden kæmper mange af børnene med at føle sig anderledes, fordi de skal huske deres medicin, ser anderledes ud eller ikke altid kan være med i timerne.

Blandt de børn, vi har talt med er Johan på 13, Luna på 10 og Cecilia på 16. De ved, hvordan det er at føle sig anderledes – og hvad det betyder, at blive behandlet som alle andre.

Johan, 13 år, lider af muskelsvind

Jeg har sagt til mine lærere, at bare fordi jeg sidder i kørestol, skal jeg ikke have særbehandling. Det er også en af grundene til, at jeg går i en normal folkeskoleklasse. Jeg kan simpelthen ikke lide at føle mig speciel, men vil godt føle mig almindelig ligesom alle andre. Derfor skal lærerne selvfølgelig også behandle mig som en hvilken som helst anden skoleelev.

Luna, 10 år, lider af børnegigt

Når jeg kommer med krykker i skole, så råber selv dem jeg ikke kender efter mig og spørger ’hvorfor har du krykker med? ’. Jeg kan huske, at det blev jeg virkelig træt af, for der var måske 20, der spurgte mig. Og folk lægger bare mere mærke til det, når jeg har krykkerne med, end når jeg bare sidder på en bænk.

Cecilia, 16 år, lider af en sjælden bindevævssygdom

Man er ikke en del af fællesskabet på samme måde, når man ikke er i skole hver dag. De andre oplever så mange ting henne i skolen, og så er jeg gået glip af det og kommer lidt ind fra sidelinjen, hvor jeg skal prøve at møve mig ind igen. Det er svært nogle gange. Men jeg er så heldig at have nogle gode veninder, hvis man ikke har det, er det jo virkeligt svært at være syg.

Syge børn i tal

Omkring hvert sjette barn under 16 år har en kronisk eller langvarig sygdom – til sammen har de over 200 forskellige sygdomme. Vi har samlet nyttig information om sygdom hos børn.

Find tallene her.

Et godt skoleliv

none
På Hanssted Skole skal alle tage ansvar for, at elever med fravær i kortere eller længere perioder føler sig som en del af fællesskabet på skolen.

I efteråret 2016 satte skolen skub i en ekstra indsats i klasserne med en temadag, som Skole for mig havde arrangeret.

Læs om temadagen her.