Konflikt rammer patienterne

Pressemeddelelse

Danske Patienter ser med stor alvor på udsigten til en langvarig faglig konflikt i forlængelse af sammenbruddet i forhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner

Forhandlingerne om en ny overenskomst mellem regionerne og de praktiserende læger er brudt sammen. De praktiserende læger klarer op mod 80 procent af alle henvendelser fra patienter. Derfor vil det have store konsekvenser, hvis dette område lammes af en konflikt. For det første kan en konflikt medføre, at patienterne skal betale af egen lomme for at gå til lægen.

Egenbetaling vil betyde, at folk går længere end nødvendigt med deres symptomer, så sygdommen når at udvikle sig med alvorlige konsekvenser til følge. Det gælder især for økonomisk svageste i samfundet; folkepensionister, førtidspensionister og kontanthjælpsmodtagere, der i forvejen er overrepræsenteret i sygdomsstatistikkerne, udtaler Danske Patienters formand, Lars Engberg.

Dernæst betyder sammenbruddet i forhandlingerne, at parterne udskyder en påkrævet fornyelse af almen praksis. Vi har blandt andet brug for større lægehuse med flere læger og andet sundhedspersonale ansat. Det vil sikre faglige miljøer, hvor det er attraktivt at arbejde som praktiserende læge og vil løfte den faglige kvalitet for patienterne.

Let adgang til de alment praktiserende læger i hele landet er helt afgørende. Vi skal gøre op med de forældede strukturer, ellers vil vi også i fremtiden have massiv mangel på praktiserende læger, især i de tyndtbefolkede egne af Danmark, tilføjer Lars Engberg.

Danske Patienter opfordrer parterne til at strække sig langt for at nå til enighed, så patienterne ikke kommer i klemme i en eventuel konflikt. Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN), der varetager forhandlingerne med Praktiserende Lægers Landsorganisation (PLO), beslutter den 17. december om den nuværende overenskomst med lægerne skal opsiges.