Ministerium vil undersøge elevfravær og sygeundervisning

Nyhed
none

Undervisningsministeriet har igangsat en national kortlægning, der skal afdække årsager til elevfravær i folkeskolen. Efter pres fra Danske Patienter kortlægger undersøgelsen også sygeundervisning.

Fravær fra skolen har store faglige og sociale konsekvenser, som rækker langt ind i voksenlivet. Det påvirker nemlig det endelige karaktergennemsnit ved afgangseksamen og dermed muligheden for at blive optaget på en ungdomsuddannelse.

Den seneste tid har KL og Undervisningsministeriet haft øget fokus på elevfravær – og særligt hvordan det kan nedbringes – fordi andelen af elever med et højt fravær er stigende. I den forbindelse har ministeriet i december igangsat en undersøgelse, der – for første gang nogensinde – skal kortlægge årsager til elevfravær landsdækkende.

Sygeundervisning bør også undersøges

Problemet med højt fravær er især noget, som de mange elever med en kronisk eller langvarig sygdom kender til. Danske Patienter er derfor glade for, at der nu kommer nationale tal for omfanget, men der er også behov for at belyse brugen af sygeundervisning, hvis undersøgelsen skal rykke noget for kronisk syge elever.

For børn med sygdom kan fravær ikke forhindres, men kun kompenseres gennem for eksempel sygeundervisning. Desværre ved vi, at alt for mange børn ikke bliver tilbudt sygeundervisning, selvom det står klart og tydeligt i loven, at de har ret til det, siger formand for Danske Patienter, Camilla Hersom.

Siden 2016, hvor Danske Patienter efter en rundspørge blandt forældre til børn med sygdom blev klar over, hvor få børn der får den lovpligtige sygeundervisning, har Danske Patienter arbejdet på at få politikerne til at tage problemet op.

Blandt andet har Danske Patienter i samarbejde med Danske Skoleelever, Skole & Forældre og Danske Handicaporganisationer offentliggjort syv anbefalinger til en national indsats på området.

På den baggrund er det lykkes Danske Patienter at få ministeriet til at inddrage afdækkende spørgsmål om fravær koblet til retten til sygeundervisning i undersøgelsen.

Vi forventer, at undersøgelsen bekræfter, hvad vi allerede ved – og så vil det være klart én gang for alle, at der er behov for nye løsninger, så børnene får den undervisning, som de har behov for – og krav på, siger Camilla Hersom.

Undersøgelsen gennemføres af Rambøll, og består blandt andet af spørgeskemaundersøgelser og kvalitative interviews med skoleledere. Resultaterne forventes klar i løbet af foråret.

Læs mere om undersøgelsen her.

Om Skole for mig

logo_mini_farve.png

Danske Patienter har siden august 2014 arbejdet for at forbedre vilkårene for børn med kronisk og langvarig sygdom. 

Du kan læse mere om projektet på www.skoleformig.dk.

Det halter med sygeundervisningen

none

Efter 15 dages samlet fravær – i træk eller klatvis – har elever ret til kompenserende undervisning i form af syge- eller supplerende undervisning.

En rundspørge fra Danske Patienter viser dog, at stort set ingen børn får det.

Læs mere her.