National Forebyggelsesstrategi er et godt udgangspunkt

Pressemeddelelse

Danske Patienter roser strategien fra det Nationale Forebyggelsesråd, der blandt andet anbefaler forebyggelsesindsats og forpligtende rehabilitering rettet mod patienter.

I dag fremlægger Det Nationale Forebyggelsesråd sin strategi. Rådet fokuserer på nogle væsentlige områder: Sundhed ind i hverdagen, målrettede forebyggelsestilbud, tidlig opsporing og et sammenhængende sundhedsvæsen.

Snart har vi 2 millioner danskere med alvorlige, langvarige eller kroniske sygdomme og derfor er det helt på sin plads, at rådet sætter et stærkt fokus på forebyggelsestiltag for patienter. Gevinsterne er øget livskvalitet for patienterne, færre komplikationer og færre genindlæggelser.

Mange patienter oplever, at deres sygdom forværres, fordi de fx ikke får vejledning til at motionerer. Nogle bliver deprimeret, men tilbydes ikke psykologhjælp, og mange hjælpes ikke til det rygestop, der kan sætte sygdomsudviklingen i bero. Alle disse patienter vil kunne hjælpes til et bedre liv, og derfor er det vigtigt, at forpligtende rehabilitering er en del af forebyggelsesstrategien, udtaler formand Lars Engberg.

Samtidig lægger strategien op til at forløbsprogrammer for sammenhængende rehabiliteringsindsatser skal være en fast og forpligtende del af sundhedsaftalerne, hvor kommuner og regioner fordeler ansvaret for patienten mellem sig.

Det skal være tydeligt, hvem der har ansvaret for patienterne på hvilket tidspunkt i behandlings- og rehabiliteringsforløbet. Derfor vil det være et stort og vigtigt skridt at udvikle forløbsprogrammer i regi af sundhedsaftalerne, hvor der stilles krav til rehabiliteringsindsatsen, forklarer Lars Engberg.