Ny lægeaftale er et vigtigt skridt mod et integreret sundhedsvæsen

Kommentar
none

Efter lange forhandlinger er en aftale mellem PLO og Danske Regioner på plads. Det er en god aftale, som taler almen praksis ind i fællesskabet med det øvrige sundhedsvæsen, mener Danske Patienter.

Efter 10 måneders forhandlinger nåede PLO og Regionernes Lønnings- og Takstnævn (RLTN) til enighed natten til torsdag – og en ny overenskomstaftale for landets 3.500 praktiserende læger ser ud til at være en realitet. Danske Patienter er positive over det endelige resultat:

Det er først og fremmest rigtig godt, at der nu ligger en aftale, for almen praksis er vigtig for patienterne. Derudover synes vi, at aftalen peger i retning af at sikre, at almen praksis bliver en integreret del af det samlede sundhedsvæsen, siger Danske Patienters formand Camilla Hersom.

Med aftalen får almen praksis blandt andet en styrket forpligtigelse til at følge op over for sårbare borgere, der bliver udskrevet fra hospitalet, ligesom de på sigt skal stå for hovedparten af behandlingen af KOL- og diabetes type 2-patienter.

Det er positivt, at der er afsat økonomi til at lægerne kan følge op efter udskrivning, og at man samtidig styrker kronikerindsatsen. Det vil sikre sammenhæng og kvalitet i behandlingen til gavn for patienterne, siger Camilla Hersom.

Bedre udnyttelse af data

En anden ting, som taler almen praksis ind i det samlede sundhedsvæsen, er, at den nye aftale lægger op til, at lægerne i højere grad skal dele data med de øvrige aktører i sundhedsvæsenet. Dog ærgrer det Danske Patienter, at aftalen ikke er mere konkret.

Deling af data er helt afgørende for, at patienter får en god behandling på tværs af sektorgrænser, så det er positivt, at det er med i aftalen – men vi havde gerne set, at der var mere konkrete aftaler på plads, siger Camilla Hersom og fortsætter: Vi sætter vores lid til den milepælsplan, som også er en del af aftalen.

► Læs også: Ja til data og til datasikkerhed

Gode løsningsforslag til lægedækning

Danske Patienter er desuden glade for, at den nye aftale tager fat på problematikken omkring lægedækning. I den nye aftale er der lagt op til, at lægerne i de områder, hvor der er mange sårbare patienter, får et højere basishonorar og det bliver også nemmere for læger at etablere delepraksis i områder med lægemangel.

Lægemangel er et alvorligt problem for patienterne, så det er positivt, at aftalen på flere niveauer gør det mere attraktivt at slå sig ned i et udsat område. Vi ser også en fordel i det højere basishonorar, fordi det giver mere tid til konsultationen med de sårbare patienter. Det kan være med til at forebygge ulighed i sundhed, siger Camilla Hersom.

Sidst, men ikke mindst, glæder det også Danske Patienter, at aftalen også lægger op til at styrke kvalitetsarbejdet – blandt andet ved at alle praktiserende læger fremover skal være del af en kvalitetsklynge, som arbejder målrettet med kvaliteten i klinikkerne.

Her er den nye aftale

Den nye aftale træder i kraft den 1. januar 2018. Læs hele aftalen her.

Der mangler sammenhæng i sundhedsvæsenet

none

Danske Patienter sætter ansigter på de patienter og pårørende, der mærker konsekvenserne af et sundhedsvæsen, der ikke hænger sammen.

Læs historierne her.

Dét mener Danske Patienter

► Danske Patienters politik for sundhedsdata

► Danske Patienters politik for almen praksis

► Danske Patienters politik for journaladgang


Undersøgelse: Patienter skal give de samme oplysninger igen og igen

none

Hver fjerde læge mangler informationer om deres patienter – og patienterne oplever, at de skal give lægerne de samme oplysninger igen og igen. Det er et alvorligt problem, mener Danske Patienter.

Læs mere om undersøgelsen her.