Ny patientformand: "Patienter falder mellem mange stole"

Pressemeddelelse
none

Ingen i sundhedsvæsenet har ansvar for patientens samlede forløb, og det har alvorlige konsekvenser for mennesker med kroniske sygdomme. Der skal sikres ret til forløbskoordinatorer for alle med behov.

Sammenhæng i patienters forløb på tværs af specialer, institutioner og sektorer er en mærkesag for Danske Patienters nyvalgte formand Lars Engberg.

Langt de fleste mennesker med kroniske sygdomme har behov for ydelser fra forskellige sundhedspersoner både i lægehuse, i kommuner og på sygehuse. Samarbejde internt og på tværs mellem sundhedsvæsenets forskellige aktører er derfor helt afgørende for sammenhængende patientforløb.

Hver femte patient oplever fejl, og langt de fleste fejl sker i overgange hvor flere aktører samarbejder. Dårlig koordination og manglende overblik gennem behandlingsforløbet er et af sundhedsvæsenets største problemer, og desværre har det ofte alvorlige konsekvenser for patienterne, når der sker brist i samarbejdet. Det kan og skal gøres bedre, udtaler Lars Engberg.

Konsekvenserne er blandt andet fejl, forsinkede undersøgelser, længere indlæggelsestider, unødige genindlæggelser, utryghed og dårligere livskvalitet for patienterne.

Regeringens svar på problemerne er en kontaktpersonsordning, som giver indlagte patienter ret til en kontaktperson fra hver afdeling de er indlagt på. Problemet er, at mennesker med kroniske sygdomme ofte overflyttes mellem forskellige sygehusafdelinger og ambulatorier og derfor ender med en horde af kontaktpersoner, som hver især kun har ansvar for brudstykker af patientens behandlingsforløb. Og det ophører når patientens udskrives fra hospitalet.

Kontaktpersonernes opgave stopper når patienten forlader hospitalsafdelingen, og ingen har derfor overblik over patientens samlede situation på tværs af hospital, kommune og almen praksis. I fremtiden skal det være patientens forløb og ikke sundhedsvæsenets organisering, som er i centrum. Det kræver målrettet samarbejde og entydig ansvarsfordeling mellem sundhedsvæsenets aktører og tilbud om en forløbskoordinator til alle patienter med behov. Patienters liv og helbred er jo ikke opdelt i specialer og sektorer, understreger Lars Engberg.

Han opfordrer regeringen til at give alle patienter, der har behov for det, ret til en såkaldt forløbskoordinator, der skal sikre, at der er styr på patientens behandling gennem de langstrakte sygdomsforløb, der ofte går på tværs af mange aktører. Funktionen kan eksempelvis forankres i kommunerne eller i almen praksis. Der er i dag tæt på 2 millioner danskere, som lever med en kronisk eller længerevarende alvorlig sygdom. Heraf har halvdelen mere end en diagnose.