Nye anbefalinger fra Vælg Klogt skal frasortere unødvendige blodprøver

Vælg Klogt
Vælg Klogt blodprøve anbefaling2

Blodprøver er noget af det, der går igen, når man spørger patienterne, om de har oplevet noget unødvendigt i deres behandlingsforløb. Derfor sætter Vælg Klogt nu fokus på syv blodprøveanalyser, som af forskellige årsager er unødvendige.

I de seneste år har unødvendige tests og procedurer været på dagsordenen i både ind- og udland. Et af områderne er blodprøvetagning, hvor blodprøveanalyser er for upræcise til at understøtte valg af behandling, hvor man bør anvende alternative tests i stedet eller hvor blodprøver bliver taget for hyppigt.

Derfor er Vælg Klogt, som Danske Patienter står bag sammen med Lægevidenskabelige Selskaber, nu ude med syv nye anbefalinger om at undgå at bestille, tage og analysere unødvendige blodprøver, som ikke er til gavn for patienterne.

Overforbrug i måling af D-vitamin

En af anbefalingerne handler om måling af D-vitamin, som i de seneste år er steget, selvom flere studier peger på, at mellem 25-75 procent af målinger for D-vitamin er unødvendige.

Derfor har Vælg Klogt formuleret følgende anbefaling:

  • Undgå at bestille D-vitamin-analyse hos raske personer uden kliniske symptomer og øget risiko for D-vitamin mangel.

D-vitamin bør kun måles, hvis der er en specifik mistanke om mangel på D-vitamin. Den gennemsnitlige dansker mangler som udgangspunkt D-vitamin i vintermånederne, og derfor er det unødvendigt at måle D-vitamin i mange tilfælde. I stedet anbefaler Sundhedsstyrelsen, at alle danskere over fire år skal tage D-vitamin som kosttilskud i vintermånederne.

Langtidsblodsukker måles oftere end nødvendigt

En anden anbefaling handler om måling af langtidsblodsukker, som ofte indgår i blodprøvepakker, hvor den bliver målt samtidig med andre analyser hos mennesker med diabetes. Det kan medvirke til, at analysen bliver taget uden hensyntagen til, hvornår analysen sidst blev taget. Ifølge Diabetesforeningen er det kun relevant at måle langtidsblodsukker hver tredje til sjette måned.

Derfor har Vælg Klogt formuleret følgende anbefaling:

  • Undgå at teste langtidsblodsukker (HbA1c) i forbindelse med opfølgning af kendt diabetes, hvis der foreligger et resultat inden for de seneste to måneder.

Ny hæmoglobin dannes omkring to-tre måneder efter en kostomlægning, adfærdsændring eller medicinjustering, og først dér vil blodprøven give nye resultater. Det er derfor ikke relevant at måle langtidsblodsukkeret, før der er gået noget tid.

Disse blodprøver er unødvendige

Vælg Klogt har lavet syv anbefalinger til blodprøver og -analyser, som bliver taget for ofte - eller som sjældent er nødvendige:

  • ANA-screening
  • Sedimentationsreaktion (SR)
  • D-dimer
  • D-vitamin
  • Langtidsblodsukker
  • Blodprøver (stik, når det er nødvendigt)
  • Kønshormon

Læs mere om hver anbefaling her.

Om Vælg Klogt

Vælg Klogt er en organisation, som er startet af Danske Patienter og Lægevidenskabelige Selskaber.

Vælg Klogt arbejder for, at ressourcerne i sundhedsvæsenet bliver brugt på det, der giver værdi for patienterne.

Det sker ved at udvikle anbefalinger til, hvilke procedurer, undersøgelser og behandlinger, sundhedsvæsenet skal holde op med - fordi patienter og læger er enige om, at det ikke gavner.

Læs mere om organisationen her.