Nyt badge til patienter fritaget for mundbind

Nyhed
Badge fritaget for mundbind

Med et synligt badge bliver det frem over muligt at vise, at man er fritaget for at bruge mundbind.

Krav om mundbind har været virkeligheden for mange danskere på grund af coronapandemien – for eksempel i supermarkedet og i den kollektive trafik.

Men for nogle er det af forskellige helbredsmæssige årsager ikke muligt, og derfor er de fritaget. Det kan for eksempel være på grund af lungesygdomme, allergi og en række psykiske lidelser, som man ikke kan se med det blotte øje.

Nu bliver det muligt at bære et badge, der viser, at man er fritaget for mundbind. Badget er udviklet i et samarbejde mellem Sundhedsstyrelsen og en række patient- og handicapforeninger, og det er frivilligt, om man vil gå med badget.

En af dem, der har set frem til et officielt badge, er 32-årige Jeanette Dalager. Hun lider af svær astma og allergi, som gør det svært at trække vejret med maske på.

Folk ved måske ikke, at der er nogle, der har de her problemer. Derfor kan det hjælpe, hvis alle er bekendt med, at der er nogle, der har en sygdom, som gør det svært for dem at bruge mundbind. Det tror jeg, at et badge vil kunne hjælpe med til.
- Jeanette Dalager, patient

Badget kan bestilles via en række patientforeninger og kommunale institutioner som for eksempel bosteder.

Læs mere om, hvordan du bestiller, her.

Emne

Hvem er fritaget for mundbind?

Følgende er fritaget fra kravet om at bære mundbind eller visir: 

Borgere med nedsat bevidsthedsniveau, fysiske eller mentale svækkelser eller andet, der gør, at de ikke er i stand til at bære mundbind eller visir.