Nyt projekt skal hjælpe syge børn i grundskolen

Pressemeddelelse

Syge børn bliver mødt af store sociale, fysiske og faglige udfordringer i hverdagen på skolen, som er indrettet til de raske børn. Nyt projekt skal gøre en forskel.

Mere end hvert 10. barn under 16 år har mindst én kronisk eller langvarig sygdom. Ikke nok med, at børnene har en sygdom, der kan have alvorlige fysiske følger, så betyder sygdommen også, at børnene ofte støder på psykiske eller sociale udfordringer. I skolen betyder sygdommen blandt andet, at børnene har øget fravær, hvilket kan få betydning for deres faglige udvikling, men i høj grad også for deres sociale liv.

Egmont Fonden har bevilliget fem millioner kroner til et nyt projekt under Danske Patienter, der har til formål at skabe og implementere løsninger, som vil lette de kronisk og langvarigt syge børns hverdag. 

Danske Patienter ønsker med det nye projekt at undersøge, hvordan man kan forbedre børnenes vilkår og udvikle konkrete værktøjer til skolerne, som kan hjælpe dem i arbejdet med de syge børn.

Svært at deltage på lige fod

For børn, der er ramt af psykiske eller fysiske sygdomme, kan det være svært at deltage i skolens aktiviteter på lige fod med andre børn. Eksempelvis er det svært for mange børn med diabetes at sige nej til søde sager, som andre børn kan spise uden problemer, og det kan være et tabu at skulle indtage medicin på skolen – især, hvis det skal ske med en sprøjte. Børnene vil gerne passe ind, men deres sygdom betyder, at de til tider skiller sig ud.

En lang række sygdomme – som for eksempel kræft, gigt og astma – vil medføre øget fravær i skolen. Det kan i sidste ende betyde, at børnene bliver socialt isoleret og udelukket fra fællesskabet med de andre børn. Desuden kan fysiske udfordringer betyde, at det bliver svært for børnene at bevæge sig frit rundt på skolen, og træthed kan medføre, at børnene får brug for et hvil i løbet af dagen.

Vi ved fra vores medlemsforeninger, at børn med kronisk eller langvarig sygdom møder en række forskellige udfordringer i grundskolen, som påvirker både deres sociale og faglige udvikling. Grundskolen er vigtig for børnenes videre udvikling og uddannelse, og derfor vil vi nu undersøge, hvordan man kan skabe de bedst mulige vilkår for disse børn, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Alle skoler skal være med

I første omgang indgår Danske Patienter et samarbejde med tre udvalgte kommuner og herunder en række folkeskoler om at afdække de syge børns problemer og behov. Ud fra denne viden vil samarbejdspartnerne i projektet udvikle, afprøve og til sidst implementere praktiske løsninger på børnenes problemer. Projektet strækker sig over fire år, og i den sidste fase bliver der arbejdet for at brede løsninger ud til de øvrige skoler i landet.

Egmont Fonden har et særligt fokus på børn med sygdom, og Danske Patienters projekt er et element i en større strategi for at støtte børn og unge, som oplever alvorlig sygdom og død. Et liv med sygdom kan have alvorlige konsekvenser for et barns trivsel og udvikling. Derfor investerer Egmont Fonden 60 millioner kroner i indsatser, der skal støtte disse børn og unge.

Når vi spørger børnene, fortæller de os, at det betyder meget at have så normal en hverdag som muligt. En hverdag, hvor de på trods af deres sygdom kan leve et almindeligt børneliv sammen med kammeraterne. Netop dét er fokus for Danske Patienters projekt, og derfor forventer vi, at projektet vil medføre en vigtig, positiv forandring i mange syge børns liv, siger direktør Henriette Christiansen fra Egmont Fondens Støtte- og bevillingsadministration.

Fakta

Om Egmont Fonden:

  • Erhvervsdrivende fond, som gennem sin almennyttige indsats arbejder for et godt liv for børn og unge.
  • Uddeler 76,4 millioner kroner i 2014.
  • Støtter indsatser, der styrker børn og unge i at håndtere livskriser som anbringelse, skilsmisse, sygdom og død, forældre i fængsel eller vold.
  • Støtter også en udvikling af grundskolen, så den skaber lyst til læring.
  • Investerer i 2013-2016 60 millioner kroner i indsatser til gavn for børn og unge, som oplever alvorlig sygdom og død.

Læs mere på www.egmontfonden.dk

Læs mere

Om projektet:

  • Projektet har fokus på, hvordan man forbedrer vilkårene for kronisk og langvarigt syge børn i grundskolen.
  • I projektet udvikler man konkrete tiltag, der skal forbedre vilkårene for de syge børn.
  • Tiltagene bliver først implementeret og afprøvet på de skoler, der deltager i projektet – senere vil tiltagene blive tilbudt de øvrige skoler i landet i form af implementeringspakker.
  • Målet er, at projektets løsninger og initiativer skal være en fast del af grundskolens rammer og tilbud på nationalt plan ved projektperiodens ophør.
  • Projektet strækker sig over fire år og er støttet med fem millioner kroner af Egmont Fonden.