Operationen gik godt, men…

Pressemeddelelse
none

Vi mangler feedback fra patienterne på effekterne af det samlede forløb, mener Danske Patienter, ViBIS og TrygFonden. Nyt program skal løse problemet.

Operationen gik godt. Lene Romer Halby har været igennem et par stykker efterhånden, fordi hun lider af en kronisk tarmsygdom. Hun fik en ny stomi – lægen gjorde sit arbejde flot, og operationen forløb som den skulle. Så derfor er konklusionen, at Lene Romer Halby har fået en behandling af høj kvalitet – eller har hun?

Min operation gik som den skulle, men det var bagefter, at tingene gik skævt. Den nye stomi var en særlig slags, som kosmetisk er nærmest usynlig, men som tager en masse tid at passe. Det betød, at min hverdag slet ikke hang sammen, og jeg havde til sidst ingen livskvalitet. Jeg var meget ked af det, fortæller Lene Romer Halby, der siden hen har været en tur på operationsbordet igen for at få en ny stomi, der forhåbentligt letter hverdagen.

Lene Romer Halbys historie er et godt eksempel på den udfordring, man har med at udvikle sundhedsvæsenet i Danmark. Man holder øje med kvaliteten ved at se på dødelighedsrater, antallet af genindlæggelser, liggesår og infektioner – man måler på de enkelte indsatser: Gik besøget hos lægen godt? Var operationen vellykket? Kom du på hospitalet til tiden? Og modtog du tilbud om genoptræning? Men ingen spørger patienten til sidst: Hvordan har du det? Og det er altafgørende at vide, hvis man skal konkludere, om sundhedsvæsenet klarer sig godt eller skidt. 

Det er mange ting, der påvirker, om en behandling set med patientens øjne er gået godt eller skidt. Hvis man skal opereres i sit knæ, er man ikke kun afhængig af, at selve det kirurgiske arbejde går, som det skal. Eller om genoptræningstimerne forløber vellykket. Man er også afhængig af, at koordinationen mellem de to er i orden – og afhængig af, at behandlingen er tilpasset ens hverdagssituation, siger Morten Freil, direktør i Danske Patienter og ViBIS.

Program PRO

Men hvad kan man gøre for at undersøge patienternes syn på kvaliteten af det samlede forløb? De særligt indviede kalder det PRO – patientrapporterede oplysninger. Man spørger patienterne om, hvorvidt de føler sig raske, om de har livskvalitet, og måske om de har smerter. En masse spørgsmål, der skal give feedback til sundhedsvæsenet om, hvordan kvaliteten af det samlede patientforløb har været. 

Det er ikke nogen nem manøvre at sætte i gang, og derfor er ViBIS og TrygFonden gået sammen i et projekt, der på halvandet år skal finde ud af, hvordan man kan implementere patienternes feedback som en systematisk del af kvalitetsudviklingen i sundhedsvæsenet.

Flere steder i sundhedsvæsenet arbejder man med aspekter af patientrapporterede oplysninger, men vi vil se på, hvordan man kan bygge videre på de enkelte erfaringer og gøre patienternes oplevelser af det samlede behandlingsforløb til en fast og helt naturlig del af den måde, man udvikler sundhedsvæsenet på, fortæller Mette Meldgaard, områdechef for sundhed i TrygFonden.

For selv om mange patienter er glade for den behandling, de får på de enkelte afdelinger og i de enkelte dele af systemet, så er sammenhængen meget vigtig for, hvordan behandlingsresultatet egentligt bliver – derude i virkeligheden og i hverdagen, hvor patienterne lever deres liv.

Fakta

Om Program PRO

TrygFonden er gået sammen med ViBIS om at skabe et program, der kan gøre patientrapporterede oplysninger til en fast del af kvalitetsudviklingen i sundhedsvæsenet.

TrygFonden finansierer udviklingen af programmet med to millioner kroner.

30 danske eksperter er samlet i en gruppe om programmet, der ledes af læge og professor Mogens Hørder.

Læs mere om Program Pro.

Om TrygFonden

TrygFonden arbejder for, at alle skal have et sikkert og trygt møde med sundhedsvæsenet. Men hvert år kommer patienter til skade eller dør på grund af utilsigtede hændelser, når de bliver behandlet. 

TrygFonden ønsker derfor i samarbejde med andre at afprøve nye løsninger og styrke det forskningsmæssige fundament på området. Dette er baggrunden for TrygFondens samarbejde om Program PRO.

Læs mere om TrygFonden.