Overbelægning er stadig et problem på sygehusene

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter sætter i samarbejde med Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd fokus på problemer med overbelægning.

Overbelægning er stadig et problem rundt om på landets sygehuse. Det viser nye tal. Der er behov for fokus og handling, påpeger Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Danske Patienter.

Sygesenge med patienter på gangene og i skyllerum. Sådan var realiteten på mange af landets sygehuse sidste år. Og sådan er det stadig ifølge knap hver fjerde læge og sygeplejerske. Henholdsvis 23 procent af sygeplejerskerne og 23 procent af lægerne svarer ja til, at de inden for den seneste uge har oplevet patienter på gange, opholdsrum og lign. Det viser to nye undersøgelser, foretaget af henholdsvis MEGAFON for Dansk Sygeplejeråd* og TNS Gallup for Lægeforeningen**. 

Knap et år efter at Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Danske Patienter sammen præsenterede sundhedsmyndighederne og de ansvarlige politikere for en hjælpepakke mod overbelægning, er det fortsat et problem på sygehusene.

Kronisk problem trods initiativer

I kølvandet på hjælpepakken blev der taget en række initiativer til at nedbringe overbelægningen på nationalt og regionalt plan såvel som på de enkelte sygehuse – alligevel oplever sygeplejerskerne og lægerne fortsat, at overbelægning er et problem. Det er kun en lille forbedring fra sidste år, hvor 28 procent af sygeplejerskerne oplevede overbelægning som et problem.

Flere regioner og sygehuse har skredet til handling, men vi er ikke i mål endnu. Så længe, der ligger patienter på gangene og i skyllerum, er det vigtigt, at vi fortsat har fokus på overbelægningsproblematikken for både patientsikkerheden og personalets skyld, siger formand Grete Christensen fra Dansk Sygeplejeråd.

Reminder til regionerne

Derfor har Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Danske Patienter netop sendt et brev til de nye regionsråd. Brevet minder de nye regionspolitikere om, at overbelægning er et vigtigt emne, som fortsat kræver fokus og handling.

Nogle af de initiativer, der allerede er sat i gang, virker først på langt sigt. Derfor er det vigtigt, at der bliver gjort noget for at afhjælpe de overbebyrdede afdelinger nu, siger formand Mads Koch Hansen fra Lægeforeningen.

Først og fremmest skal det sikres, at patienterne får en sikker, god og værdig behandling. Det gør de ikke, hvis de ligger på gangene. For at se om der er problemer, skal der løbende offentliggøres tal fra sygehusene, så regioner og andre har mulighed for at følge belægningsprocenten på tæt hold og dermed kunne reagere hurtigt. Der skal oprettes tilstrækkelig sengekapacitet på de steder, hvor overbelægningsprocenten er højest. Desuden skal dialogen mellem regionerne og kommunerne styrkes, så der kommer flow og helhed i patientforløbene.

Når der er overbelægning, oplever mange patienter både uværdige forhold og flere fejl. Det er en kvalitetsbrist, vi ikke må acceptere i det danske sundhedsvæsen. Et vigtigt element er at sikre sammenhæng mellem den kommunale indsats og hospitalsindsatsen, så fx patienter ikke udskrives, før kommunen er klædt på til at tage imod, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

På kompromis med patientsikkerheden

Pressede afdelinger kan føre til alvorlige kvalitetsbrist i patienters forløb. Analyser fra Danske Patienter viser, at der er en stærk sammenhæng mellem overbelægning og patientoplevede fejl. På medicinske afdelinger med overbelægning er det op mod hver femte patient, der oplever fejl i forbindelse med deres indlæggelse. På afdelinger med belægningsprocenter på under 95 procent er det til sammenligning mindre end hver 10. patient, der oplever fejl.