På lørdagsarbejde i panelet

Nyhed
Silas og Caroline er i gang med arbejdet.

Liva, Silas og Caroline er med i et af de børnepaneler, som Skole for mig har. I panelet ser de på, hvordan man løser de udfordringer, der opstår, når man går i skole og samtidigt har en sygdom.

Det er lørdag og klokken er blevet ét. Caroline er den første, der dukker op til dagens børnepanel. Hun er 15 år og har ligesom Silas på 12 år og Liva på 13 år oplevet, at det kan være svært at gå i skole. De lever alle tre med sygdomme, der giver dem udfordringer i hverdagen.

Liva og Silas dukker op sammen Henrietta, der er student i Skole for mig, og efter en runde med hej-og-goddag, er alle ved at være klar til dagens arbejde.

Alle forholder sig lidt afventende – man skal lige i gang, før det virker helt naturlig at snakke løs. Derfor begynder dagen med en lille opsamling på, hvad alle hver især har lavet siden sidst.

Silas og Liva er begge begyndt i nye skoler efter sommerferien – og Caroline er blevet nonfirmeret. De er alle lidt trætte. Ikke fordi det er lørdag, og fordi de er ”dovne teenagere”, der hellere vil ligge på sofaen – men fordi, det har været en lang uge, og fordi den medicin, nogen af dem får, tager lidt på kræfterne.

Men der er ingen stress og jag, og snart er de klar med papir, kuglepen og gode idéer. De er ved at lave en film.


Hvad er et børnepanel?

Et børnepanel er gruppe af børn, der alle ved, hvordan det er at gå i skole, når man har en sygdom. I panelet er de med til at udvikle redskaber, som Skole for mig kan bruge til at gøre hverdagen nemmere for børnene ude på skolerne. Børnepanelerne er vigtige, fordi voksne kun i begrænset omfang kan sætte sig ind i, hvad det er børnene oplever – og nogen gange ser børnene løsninger, som de voksne ikke har tænkt over.

I modsætning til de mange interview, Skole for mig har gennemført med børn, handler panelerne ikke så meget om at dele egne udfordringer. De handler mere om, hvordan man sammen med andre kan skabe noget, der kan hjælpe børn med alle slags sygdomme, så de får en bedre skolegang.

Skole for mig har gennemført fire paneler med i alt 20 børn. Og der er flere paneler på vej.


En film for alle – både lærere og elever

Caroline griber et stykke papir og et par kuglepenne – en blå og en lyserød. De to farver bruger hun til at markere de forskellige scener i den kommende film. Den blå viser de scener, som Silas skal indspille – den lyserøde er de scener, som Liva skal spille. Der er styr på sagerne.

Pointen med filmen er at vise, hvilke udfordringer man kan have i skolen, når man ikke er helt lige som de andre, men har en sygdom, som nogen gange gør tingene lidt svære. Liva fortæller for eksempel, at hun ikke kan være med til at sjippe på grund af sin gigt – og at man hurtigt kan komme til at føle sig udenfor. Silas får nogen gange ondt i maven, når han spiller fodbold – eller bliver så forpustet, at han bliver nødt til at have en pause. Og Carolines hoved begynder at summe og myldre med tanker, hvis der bliver alt for stille – for eksempel når der er læsetid.

Men det handler ikke kun om udfordringerne – men også løsningerne. De tre er gode til at diskutere, hvad deres klassekammerater eller lærerene kan gøre i de forskellige situationer – og er gode til at sætte ord på, hvad de selv har behov for. Det skal filmen også vise.


Fem nye paneler

Til september begynder endnu et panel – i alt bliver fem nye paneler sat i gang den kommende tid. Det skyldes, at man i Skole for mig har fået et samarbejde med en række skoler landet over. Skolerne skal være med til at prøve en masse løsninger af i praksis. Det er både de løsninger, som børnene er kommet frem til i børnepanelerne – men også de løsninger og redskaber, som Skole for mig har fundet frem til ved at interviewe lærere, pædagoger, sundhedsplejersker og forældre.

Der skal være seks børn i hvert af de nye paneler, og de skal arbejde med løsninger, som prøves af i København, Svendborg og Guldborgsund.


Tid til weekend

Scenerne er klar – tegnet og beskrevet på papir. Nu skal der bare film i kassen. Inden for de næste par uger skal Caroline, Liva og Silas filme på Silas’ skole, hvor hans klassekammerater har lovet at lege statister. Og så skal Caroline klippe det hele sammen, og der skal skrives en speak.

Når filmen er klar, bliver den brugt af Skole for mig ude på skolerne. Men allerførst er det weekend. Caroline, Liva og Silas har fortjent den.


Mød børnene og hør, hvad de har at sige om børnepaneler her.





Mød Liva, Silas og Caroline

De tre børn fortæller, hvad de synes om arbejdet i børnepanelet, og hvad de håber, der kommer ud af det til sidst.

Mød dem her.

Vi søger børn til panelerne

Vi mangler stadig børn, der gerne vil være med i vores paneler. De skal bo enten i Valby eller på Vesterbro i København, i Svendborg på Fyn eller i Guldborgsund Kommune.

Kender I nogen, der gerne vil være med, så kontakt projektleder Charlotte Bredahl Jacobsen på 33 41 47 25 eller på e-mail: cbj@danskepatienter.dk.