”Pårørende er den vigtigste medicin”

Nyhed

Flere børn oplever, at deres sygdom gør dem til lette mobbeofre. Derfor rykker unge ud på skoler for at udbrede kendskabet til sygdomme og støtte børn med en kronisk eller langvarig sygdom.

Grimme ord, spydige kommentarer og udefrysning. Børn der lever med en sygdom oplever til tider, hvordan deres sygdom bliver genstand for mobning. En måde at hjælpe børnene på er ved at lade unge med en sygdom hjælpe. For de unge kan blandt andet give de yngre klassekammerater en forståelse for, hvordan det er at leve med en sygdom.

En af de unge der besøger skoler er Josefine Thomsen på 21 år, der selv lider af psoriasis og er formand for PsoUng. Når Josefine kommer ind i en klasse, fortæller hun blandt andet om sygdommen for at give viden om og skabe en større forståelse for, hvad det gør ved én, når man bliver drillet på grund af en sygdom.

Ens pårørende er den vigtigste medicin, når man har psoriasis. De kender en bedst og kan støtte, når behovet er størst. Så min rolle som repræsentant for foreningen er at videregive min viden og erfaring til nogle søde børn for at give dem en forståelse af, hvordan det er at have psoriasis, og hvad det gør ved én at blive drillet på grund af en sygdom. Psoriasis er i forvejen svært at leve med, derfor man har brug for støtte og opbakning fra sine pårørende, venner, veninder og familie, siger Josefine Thomsen til Psoriasisforeningen.

Uvidenhed kan føre til mobning

En af dem, der har prøvet mobningen på egen krop er 11-årige Dina, der går i femte klasse og lider af hudsygdommen psoriasis. Dina er gennem det meste af sin skoletid blevet mobbet med sin sygdom, hvilket har gjort hende til en ”stille pige”, der ikke har lyst til at være med til lige så meget i klassen.

Hos Psoriasisforeningen håber man, at det at komme ud til Dinas klasse og på andre skolerne kan hjælpe de børn, der bliver mobbet med deres sygdom. For det er ofte manglende kendskab til sygdommen, der fører til mobning.

Det er så vigtigt at fortælle om psoriasis, da der i virkeligheden ikke er særlig mange, som kender til sygdommen, hvad den gør, og hvorfor man får den, og om det smitter. Når alle de spørgsmål rejser sig, kan uvidenheden føre til, at man danner sine egne forestillinger og handler på baggrund af dem for eksempel ved at mobbe, siger formand for PsoUng Josefine Thomsen.

Læs mere om psoriasis og mobnning i skolen her.