Patienter tages som gidsler i strid om vederlagsfri fysioterapi

Nyhed
Vægte

Det er uacceptabelt, at patienter får stoppet deres behandling med vederlagsfri fysioterapi, fordi den økonomiske ramme for 2022 er overskredet, mener Danske Patienter.

Dårligere helbred eller ekstra udgifter til behandling. Dét er valgmuligheden for de patienter, der er visiteret til vederlagsfri fysioterapi, men som nu risikerer at få stoppet deres behandling alene på baggrund af en økonomisk strid mellem KL og Danske Fysioterapeuter.  

Det er både urimeligt og uacceptabelt, skriver Danske Patienter i et åbent brev til Formand for Sundheds- og Ældreudvalget i KL Christina Krzyrosiak Hansen (S), Formand for Danske Fysioterapeuter Jeanette Præstegaard og fungerende sundhedsminister Magnus Heunicke (S).  

De berørte patienter risikerer at tabe funktioner og få flere smerter som resultat af den manglende behandling – altså en betydelig forringelse af deres livskvalitet og helbred. Vi forudser også en samfundsøkonomisk regning i form af flere sygedage, og generel sygdomsforværring med større træk på både hospitaler, almen praksis og kommunale ydelser, skriver Danske Patienter

Patienter er efterladt i urimelig situation 

Danske Patienter mener, at der straks skal åbnes op for den vederlagsfri behandling, så patienterne igen kan modtage den behandling, som de har brug for. Dernæst opfordres KL og Danske Fysioterapeuter til at indgå et langsigtet aftalegrundlag, der ikke efterlader patienterne i denne urimelige situation.  

Aftalen bør, ifølge Danske Patienter, sikre to ting: Alle patienter med et lægefagligt vurderet behov for vederlagsfri fysioterapi skal have adgang til et behandlingstilbud – og tilbuddene skal tilrettelægges ud fra den enkeltes behov og i henhold til faglige retningslinjer.  

Det kan være med til at sikre, at formen på tilbuddet ikke er afhængig af en økonomisk ramme, men af en faglig vurdering af den enkelte patients behov, skriver Danske Patienter i brevet. 

Hvis der ikke findes en løsning, står patienter med et urimeligt valg mellem et dårligere helbred eller en ekstra udgift til behandling. For nogle patienter kan det løbe op i flere tusinde kroner om måneden – en udgift, som langt fra alle har mulighed for at betale, og som vil øge uligheden i sundhed. 

Hvad er vederlagsfri fysioterapi?

Vederlagsfri fysioterapi er en lægefaglig visiteret ydelse, som patienter med svære funktionsnedsættelser kan få adgang til for at forbedre deres funktioner, vedligeholde funktioner eller forhale forringelse af funktioner. 

Læs mere om Danske Patienters holdning til vederlagsfri fysioterapi.