Positivt udspil om almen praksis

Pressemeddelelse

Nyt udspil fra regeringen skal sikre lægedækning i Danmark og høj kvalitet i almen praksis. Positivt, mener Danske Patienter, men alle læger bør akkrediteres og efteruddannelse skal være obligatorisk.

Større lægehuse, mere praksispersonale og større optag på medicinuddannelsen. Det er blandt de tiltag, som regeringen netop har præsenteret i deres nye vision for almen praksis. Og det tager patienterne godt imod.

Det er vigtigt, at alle patienter får adgang til en læge. Og sådan er det ikke helt i dag. Med større lægehuse og praksispersonale, der kan træde til og løfte en række opgaver, får vi ikke kun en større kapacitet, men også bedre kvalitet. Vi kan få skabt nogle gode faglige miljøer, der kan tiltrække læger, som gerne vil arbejde i almen praksis, men måske ikke har lyst til at eje deres egen virksomhed, siger formand Camilla Hersom fra Danske Patienter.

Større lægehuse vil gøre det nemmere for patienterne at få tid hos lægen, fordi praksispersonalet kan varetage dele af behandlingen, og forhåbentligt kan det frigøre ressourcer, så lægerne kan være mere proaktive i behandlingen.

Lægerne skal fremadrettet varetage den løbende behandling af flere kroniske sygdomme – herunder KOL og diabetes. Derfor er det nødvendigt, at der er tid, så de kan følge op og påtage sig den koordinerende rolle i patienternes forløb, siger Camilla Hersom.

Et valg om at uddanne flere læger og styrke medicinstuderendes fokus på almen medicin er ifølge Danske Patienter også vigtige indsatser.

Ja tak til regionsklinikker

Selv om udspillet rummer gode visioner, er der også områder, hvor Danske Patienter gerne havde set nogle lidt større af slagsen.

Vi ser regionsklinikker som en vigtig del af løsningen. Vi bør gøre alt, hvad vi kan for at sikre lægedækningen i Danmark. Vi så også gerne, at man kiggede på muligheden for at lave delestillinger, hvor læger kan være ansat i en delt stilling mellem hospital og almen praksis, siger Camilla Hersom.

Pas på kvaliteten

Regeringens udspil lægger desværre også op til, at læger kan undtages for akkreditering og i stedet indgå i klyngesamarbejder. Men det er ikke vejen frem.

Selvfølgelig skal vi gøre alt muligt for at fastholde lægerne i arbejde, men vi må under ingen omstændigheder slække på kvaliteten. Akkreditering er en nødvendig dokumentation af, at kvaliteten er i orden, og det skal alle læger kunne dokumentere – også de ældre. Vi skal sikre høj kvalitet for alle patienter, siger Camilla Hersom.

Det er således nødvendigt at forpligte lægerne på kvaliteten – ligesom man også burde sikre obligatorisk efteruddannelse.

Udspillet lægger op til efteruddannelse af praksispersonalet, og det er rigtigt godt. Men vi bør også forpligte lægerne til at efteruddanne sig, så vi er sikre på, at de har de rette kompetencer, nu hvor de skal varetage flere opgaver – herunder behandlingen af KOL og diabetes, siger Camilla Hersom.

10 bud til almen praksis

Forside til rapport: 10 bud til almen praksis

Danske Patienter har i 2015 i samarbejde med otte medlemsforeninger gennemført en survey, hvor 4.874 patienter og pårørende har givet deres vurdering af almen praksis på en række centrale områder. 

Læs mere her.

Læs også

► Økonomiaftale løser ikke udfordringer med sammenhæng i sundhedsvæsenet

► Fire bud på fælles finansiering i sundhedsvæsenet

► Fejlbehandlede patienter bliver snydt for erstatning

Regeringens udspil

udspil_om_almen_praksis.png

Du kan læse regeringens pressemeddelelse og finde udspillet om almen praksis her.