Privathospitaler kan ikke udrede alle

Nyhed
none

Regeringen vil inddrage privathospitaler for at sikre udredningsgarantien. Men det bør kun være som nødløsning, mener Danske Patienter.

Patienterne venter for længe på at få at vide, hvad de fejler. Regeringen ønsker udredning på privathospitalerne. Men det er ikke uden problemer.

Retten til hurtig udredning på maksimalt 30 dage holder ikke i praksis. Nu vil regeringen give patienterne ret til at tage på privathospital, hvis det ikke er muligt at udrede dem på de offentlige hospitaler. I udgangspunktet er det et rigtigt positivt tiltag, men ikke alle patienter kan udredes i det private – derfor bør det kun være en nødløsning.

For eksempel vil mange danskere med multisygdom være et problem at udrede på privathospitalerne, da det kræver en meget stor og tværfaglig indsats, fordi deres forløb er så komplekse, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og understreger, at også patienter med sjældne sygdomme vil være meget svære at udrede på privathospitalerne.

Halvdelen bliver ikke udredt til tiden

Altinget.dk skriver i dag, at tal fra Statens Seruminstitut viser, at kun 57 procent af udredningsforløbene sker inden for fristen på 30 dage. Det er den laveste andel, siden garantien blev indført.

Med en mulighed for udredning i det private, kan patienter vælge et privat tilbud, hvis det offentlige sundhedsvæsen ikke kan levere inden for 30 dage. Og det er en god idé, men ikke uden problemer, da det pludselig bliver patientens ansvar selv at finde et hospital, der kan udrede dem.

Danske Patienter frygter, at mange patienter vil vælge at vente på at blive udredt i det offentlige, selv om det ikke sker inden for tidsfristen, fordi de ikke kan overskue opgaven med at finde frem til et privathospital på egen hånd – eller ikke er klar over, hvor vigtigt det egentligt er at blive hurtig udredt.

Det kan betyde, at patienterne ikke bliver udredt i tide – og det kan få alvorlige konsekvenser for deres helbred og liv i det hele taget, siger Morten Freil.

Læs nyhed hos Altinget.dk her (kræver login).