Regionerne satser på inddragelse af patienter

Pressemeddelelse
none

Ny optælling af projekter på de danske hospitaler viser, at regionerne mere end nogensinde før satser på at lytte til patienterne og deres pårørende. Og gøre deres behov gældende i behandlingen.

803. Så mange projekter er der i gang på de danske hospitaler – og alle handler de om måder, hvorpå man kan inddrage patienterne og deres pårørende.

Brugerinddragelse vinder frem på hospitalerne, og det er meget positivt. Det betyder, at vi får behandlinger, der i langt højere grad end tidligere målretter sig de enkelte patienters behov, siger projektleder Josine Legêne fra Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS), der står bag kortlægningen af projekterne.

ViBIS gennemførte i 2012 en lignende kortlægning, og dengang var der 298 projekter i gang.

På blot et par år er antallet af projekter næsten tredoblet. Det gavner patienterne. Og i ViBIS oplever vi en stigende interesse for metoder og eksempler på brugerinddragende indsatser, som de sundhedsprofessionelle kan anvende i praksis, siger Josine Legêne.

Region Midtjylland i front

Region Midtjylland er den region, der har flest brugerinddragende projekter i gang på hospitalerne – 249 i alt. Stærkt efterfulgt af Region Syddanmark med 221 projekter.

Det er blandt andet projekter, der giver patienterne mulighed for selv at bestemme, hvornår de vil til kontrol, projekter der giver patienterne og deres pårørende mulighed for at give hospitalsafdelingen feedback på behandlingen, særlige spørgeskemaundersøgelser gennemført blandt patienterne, inddragelse af patienter og pårørende i indretning af venteværelser, etablering af samtaleforløb og nye måder at gå stuegang på.

Det er et væld af forskellige tiltag, der alle har til formål at give patienterne en bedre behandling. Det er projekter, der sætter patienterne og deres pårørende i centrum, understreger Josine Legêne.

Fakta

Portal over projekter

ViBIS har samlet kortlægningen af projekter i en portal her på hjemmesiden. I portalen kan man se, hvordan projekterne fordeler sig på de enkelte regioner og hospitaler. Projekterne er indberettet til ViBIS af regionernes kvalitetsafdelinger.

Besøg portalen her.