Sejr til patienterne i Medicinrådet

Pressemeddelelse
none

Medicinråd siger ja til lægemiddel, der forlænger patienters liv med to år. Danske Patienter er tilfredse med beslutningen, men kalder processen for dybt problematisk.

Efter en omstridt proces har Medicinrådet besluttet at godkende lægemidlet Lenalidomid til patienter med knoglemarvskræft.

Det er en sejr for patienterne, at de nu alligevel kan få adgang til behandlingen, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter, der sidder som patientrepræsentant i Medicinrådet.

Godkendelsen kommer efter en længere proces med uenigheder mellem Medicinrådet og det fagudvalg, der kommer med en faglig vurdering af medicinens effekt for patienterne. I første omgang afviste Medicinrådet at godkende behandlingen, men efter anbefaling fra blandt andre Danske Patienter og Kræftens Bekæmpelse gik sagen om.

Vi er glade for, at det lykkedes at få taget sagen op på ny – og selvfølgelig glade på patienternes vegne over den endelige afgørelse, siger Morten Freil.

Problematisk proces

Selvom Danske Patienter er tilfredse med beslutningen viser sagen, at man bør se nøje på Medicinrådets processer.

Man tilsidesætter i første omgang en faglig vurdering fra eksperter på området. Det bør altid være den faglige vurdering, der er styrende i Medicinrådets arbejde, og det håber vi, at man vil arbejde på at sikre fremadrettet, siger Morten Freil.

Det er ikke første gang, at Medicinrådet underkender en faglig vurdering fra fagudvalget. Ifølge Danske Patienter er det problematisk, fordi det har forsinket patienternes mulighed for at få behandlingen og efterladt dem i uvished, mens sagen har trukket ud.

Det skaber stor utryghed hos patienterne, at de ikke ved, om de er købt eller solgt. Og for nogle kan den forlængede ventetid have konsekvenser for deres sygdom, siger Morten Freil og slutter: Men det vigtigste er selvfølgelig, at den endelige beslutning er faldet ud til patienternes fordel. Det er vi glade for.

► Læs også: Medicinrådet genovervejer adgang til lægemidlet Spinraza

Emne

Medicinråd underkender fagudvalg i sag om knoglemarvskræft

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Det vakte kritik hos både Danske Patienter og Kræftens Bekæmpelse, da Medicinrådet i august nedgraderede fagudvalgets faglige vurdering af lægemidlet Lenalidomid.

Læs kritikken her.

Positive ændringer efter evaluering af Medicinråd

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

På flere punkter har man lyttet til Danske Patienters input til evalueringen af Medicinrådet – men der er fortsat en række udfordringer, som Danske Regioner bør forholde sig til.

Læs mere her.