Stop mens legen er god

Børnenes historier
Nickolas Roest - Privatfoto

Kun 10 meter mere. Sådan tænker Nickolas Roest, mens han løber ned ad skolegangen. Men når smerterne i den højre lunge ikke længere lader sig ignorere, ender han med at sidde sammenkrøllet på gulvet.

Det var tid til at stoppe, da Nickolas Roest deltog i en løbekonkurrence oppe i skolen, men i dag ville han vinde. Derfor presser han sig selv til at blive ved. Han når målstregen, men det betyder samtidig, at han bagefter får store smerter i sin lunge og svært ved at trække vejret.

Femtenårige Nickolas Roest går i ottende klasse. Med i skolen tager han lungesygdommen ciliedyskinesi. Sygdommen giver hvert år Nickolas adskillige lungebetændelser. Den betyder også, at han ofte er umådelig træt, når han kommer hjem fra skole.

Jeg har siddet op ad en væg for at sove et par gange, fordi jeg var virkelig træt. Generelt sover jeg periodevis rigtig meget – selv om det er blevet bedre, siger Nickolas Roest.

Passer på sig selv

I dag forsøger Nickolas Roest at passe godt på sig selv. Det gør han blandt andet ved at skubbe sit konkurrencegen til side. På den måde undgår han de efterfølgende smerter, der kommer, hvis han løber i længere tid. Selv om han ikke længere presser sig selv i samme grad, kan idrætstimerne i skolen dog godt være problematiske.

Mine lærere er informeret om min sygdom. Derfor opstår problemet, når vi har vikarer til idræt. De presser mig for hårdt, fordi de ikke kender til min sygdom, fortæller han.

Han er derfor heller ikke i tvivl om, hvilket råd han ville give til et yngre barn med samme sygdom.

Man bliver nødt til at lære at passe på sig selv. Og så er det vigtigt at stoppe, mens legen er god, siger Nickolas Roest.

Hvad er Ciliedyskinesi?

Ciliedyskinesi er en sjælden medfødt sygdom, der giver infektioner i lunger, hals, næse og ører.

Læs mere om lungesygdomme her.

Unge og kronisk sygdom

none
Et stigende antal unge lever i dag med en kronisk sygdom. Det udfordrer sundhedsvæsenet, fordi de unge patienter har særlige behov.

I Danske Patienters tema om unge og kronisk sygdom kan du læse personlige historier og blive klogere på de udfordringer, der knytter sig til at være ung og leve med en sygdom.

Find temaet om unge her.