Sundhedsplejerske hjælper familier med redskaber

Nyhed
none

Lisbeth Engbo Jørgensen er projektsundhedsplejerske i Greve Kommune. Hun hjælper familier til børn med en kronisk sygdom med viden og værktøjer, der kan skabe et bedre familieliv.

Familier til børn med langvarig og kronisk sygdom møder mange forskellige udfordringer og kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Lisbeth Engbo Jørgensen er projektsundhedsplejerske i Greve Kommune, og hun arbejder med at afdække familiernes behov og udfordringer. Som sundhedsplejerske kan hun vejlede familierne og hjælpe dem med, hvor de kan søge hjælp, og hvordan de kan håndtere sygdommen og familielivet, når man har et barn ramt af sygdom.

På baggrund af sin uddannelse som sundhedsplejerske kan Lisbeth Engbo Jørgensen, og andre sundhedsplejersker, være med til at hjælpe familierne med at forstå sygdommen. Skolesundhedsplejersken foretager sundhedsundersøgelser af børnene og er i dialog med skolen og hjemmet, hvis der er en bekymring om, at et barn i skolen ikke trives eller har en sygdom. Lisbeth Engbo Jørgensen beskriver sundhedsplejerskens styrker således:

Sundhedsplejerskerne kommer ind med viden, både om fysisk sygdom, men også om psykisk sygdom og om børns psykiske udvikling og adfærd. Vores styrke er, at vi har de to ben at gå på, siger Lisbeth Engbo Jørgensen.

Et familieliv med sygdom

En af de familier, Lisbeth Engbo Jørgensen har besøgt, har en 11-årig datter med en kronisk tarmsygdom. Skolesundhedsplejersken har opdaget, at familien har brug for hjælp, og har henvist dem til Lisbeth Engbo Jørgensen. Da hun først møder familien, har datteren været sygemeldt i tre måneder, og moren har måtte tage fri fra arbejde for at være hjemme med datteren. Sygdommen har taget hårdt på familien, der især har brug for viden om sygdommen, og om hvordan de skal håndtere datterens storebror, der føler sig overset.

Lisbeth Engbo Jørgensen har vejledt familien i, hvordan de skal håndtere både sønnens og datterens trivsel. Derudover har hun henvist familien til PPR, givet dem relevant materiale om at have et barn med langvarig sygdom og henvist dem til Colitis-Crohn Foreningen, der blandt andet holder kurser for pårørende.

Som sundhedsplejersker kan vi formidle almen viden om børn, og om hvordan søskende kan reagere. Vi kan også formidle, hvilke instanser vi har, for eksempel skolepsykolog, åben rådgivning i PPR og patientforeninger. Vi har også afholdt forældrearrangementer i Greve Kommune, hvor forældre til børn med kronisk sygdom kan komme og få mere viden og møde andre forældre i samme situation, fortæller Lisbeth Engbo Jørgensen.

Familiesituationen blev mere stabiliseret af den rådgivning, de fik af Lisbeth Engbo Jørgensen. De har fået mere viden samt en række værktøjer til at håndtere familielivet med et barn med langvarig sygdom, moren er kommet med i en frivillig selvhjælpsgruppe, og datteren er i øjeblikket tilbage i skole, da sygdommen er faldet mere til ro.

SOS – Trivsel for børn

Lisbeth Engbo Jørgensen arbejde er en del af projektet SOS – Trivsel for børn. Projektet er et satspuljeprojekt, der i løbet af tre år skal afdække problemstillinger og behov hos familier med børn ramt af kronisk sygdom i Greve Kommune. Som en del af indsatsen kører lignende projekter i Herning og Svendborg.

Projektet er forankret i sundhedsplejen i Greve, der samarbejder med børneafdelingen på Roskilde Sygehus og privatpraktiserende læger i kommunen. Som projektsundhedsplejerske undersøger Lisbeth Engbo Jørgensen, hvilke behov familierne har, om de forstår deres barns sygdom, om de kan håndtere det, og hvordan samarbejdet med sygehus, egen læge, skole eller børnehave fungerer.

Projektsundhedsplejerskerne bruger også deres faglige viden til at vejlede og rådgive familierne og hjælpe dem med at få etableret en god kontakt til andre instanser, som for eksempel patientforeninger, skolen eller hospitalet.