Sundhedsudspil er meget positivt

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter roser regeringens sundhedsudspil, der har særligt fokus på sammenhæng for kronikere og inddragelse af patienter og pårørende.

300 millioner kroner til inddragelse af patienter og pårørende, og individuelle planer for en række patienter med kronisk sygdom. Det er blandt tiltagene i regeringens nye sundhedsudspil, der for alvor vil gøre en forskel for patienter med kronisk eller alvorlig sygdom.

Inddragelse af patienter og pårørende er ekstremt vigtigt, hvis man ønsker at skabe et sundhedsvæsen, der tager udgangspunkt i patienternes behov. Bliver midlerne udmøntet på den rigtige måde, betyder det helt enkelt, at patienterne får en bedre behandling, nogle langt bedre behandlingsforløb – og så begrænser man antallet af fejl og utilsigtede hændelser, siger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

I sundhedsudspillet lægger man desuden op til en kompetenceudvikling af de sundhedsprofessionelle, og beskriver ydermere, at der skal udvikles konkrete redskaber til beslutningsstøtte, som vil give patienter og pårørende en langt større indflydelse på valg af behandling. Det er positivt, og inddragelsen af patienterne vil øge patientsikkerhed.

Sammenhæng på vej til patienterne

Patienter med diabetes eller med lungesygdommen KOL får med udspillet ret til en individuel forløbsplan. Forløbsplanerne skaber sammenhæng og struktur i behandlingen, og i sidste ende betyder det en langt større kvalitet for patienterne. Derfor er det meget positivt, at de to patientgrupper, der udgør en ganske pæn andel af danskere, nu får dette tilbud. Det er et stort skridt i den rigtige retning for behandling af patienter med kronisk sygdom – et skridt, der gerne skal blive til flere.

Mange forskellige patientgrupper oplever fejl og dårlig sammenhæng i deres forløb, som oftest går på tværs af både specialer og sektorer. Derfor er det yderst vigtigt, at man hurtigt sætter fokus på de øvrige sygdomsgrupper også – såsom for eksempel gigt, sclerose og parkinson. Også mennesker, der lider af flere sygdomme på en gang, og især dem med både psykiske og fysiske lidelser har brug for en individuel plan, understreger Lars Engberg, der gerne ser, at man hurtigt sætter erfaringerne fra de nye forløb med diabetes og KOL i spil på andre diagnoseområder.

Patientrapporterede data vil gøre en forskel

Det vil skabe et langt bedre grundlag for udviklingen af kvalitet i sundhedsvæsenet, når man som beskrevet i sundhedsudspillet begynder at fokusere på sundhedsvæsenets resultater frem for processerne alene. Man bør dog stadig have en vis opmærksomhed på processerne, da kvaliteten af disse blandt andet har indflydelse på patientsikkerheden.

Det er rigtig godt, at man nu vil fokusere på resultaterne. Men i denne forbindelse er det helt centralt, at det, man måler på, afspejler kvaliteten på tværs af sektorgrænserne. Vi skal i højere grad måle på kvaliteten af patienternes samlede forløb – og ikke på de enkelte institutioners præstationer. Her er patientrapporterede oplysninger centrale, da patienternes vurdering af egen livskvalitet og eget funktionsniveau er gode indikatorer på sundhedsvæsenets egentlige nytte, siger Lars Engberg.

Han opfordrer regeringen til at sikre et bredt samarbejde om udmøntningen af de konkrete initiativer i sundhedsudspillet – særligt i forhold til inddragelsen af patienterne og de pårørende: 

Vi skal have et samarbejde, hvor patienter og pårørende fra begyndelsen er med til at udvikle og implementere initiativerne. På den måde kan man sikre, at pengene bliver udmøntet på en ordentlig måde til gavn for patienterne.