Sundhedsudspil: Nu bliver patienterne inddraget

Pressemeddelelse
none

Regeringen vil styrke inddragelsen af patienter og pårørende i det danske sundhedsvæsen. Det fremgår af regeringens sundhedsudspil, som netop er offentliggjort. Danske Patienter er yderst positive.

Det er et kæmpe skridt i retning mod et bedre og mere patientcentret sundhedsvæsen, når regeringen i sit nye sundhedsudspil sætter fokus på brugerinddragelse i det danske sundhedsvæsen.

Inddragelse af patienter kan få enorm betydning for kvaliteten i sundhedsvæsenet – det kan styrke kvaliteten af de enkelte behandlinger, men også påvirke hvordan sundhedsvæsenet bliver indrettet og derigennem skabe optimale rammer for behandling af patienter.

Systematisk inddragelse af patienter og pårørende kan skabe bedre livskvalitet for patienterne, en bedre faglig kvalitet i sundhedsvæsenet og en langt større grad af lighed i adgangen til sundhedsvæsenets ydelser. Desuden rummer den systematiske brugerinddragelse potentiale for samfundsøkonomiske besparelser.

Danmark er i dag langt efter lande, som vi normalt sammenligner os med, når det kommer til inddragelse af patienter og pårørende. Og i en netop offentliggjort rapport om kvalitet i det danske sundhedsvæsen, anbefaler OECD, at der bliver skabt nogle mere formaliserede rammer for inddragelse af patienterne. Med de nye visioner og konkrete tiltag, som regeringen lancerer i sundhedsudspillet, er der åbnet op for, at Danmark kan blive et foregangsland på området.

En ny måde at tænke sundhedsvæsenet på

Det er ikke kun i forhold til inddragelse af patienterne, at regeringen lægger en ny og særdeles positiv strategi for sundhedsområdet. Det nye udspil lægger op til en markant ændring af måden, hvorpå vi tænker sundhedsvæsenet, der i høj grad kommer til at gavne patienterne.

Hvis regeringen lykkes med at skabe en større sammenhæng mellem sektorerne – det regionale og kommunale sundhedsniveau samt almen praksis – er vi et godt skridt videre på vejen mod et opgør med nogle af de store udfordringer på sundhedsområdet.

Det er ligeledes positivt, at man nu sætter sig for at undersøge årsagerne til, at nogle borgere generelt klarer sig dårligere i sundhedsvæsenet end andre – og det er fornuftigt, at man vil se på, hvordan man kan omsætte alle de data, som man hvert år opgør i sundhedsvæsenet, til reelle kvalitetsforbedringer.

Det bliver en stor udfordring at få gjort udspillets gode initiativer til praksis – en meget svær opgave. Men det er positivt, at man nu vælger at sætte barren højt. Det er en stærk vision, som udspillet præsenterer – og som Danske Patienter glæder sig til at være med til at realisere: Vi skal skabe et nyt sundhedsvæsen, hvor det er patienten, der er i centrum – og hvor vi langt om længe vil fokusere på kvaliteten af patienternes samlede forløb gennem udredning, behandling og rehabilitering frem for at lade sektor- og specialeinteresser styre slagets gang.

Fakta om patientinddragelse i regeringens udspil

Regeringen vil indgå partnerskaber med blandt andet de danske patientforeninger om det videre arbejde med at styrke patienters og pårørendes inddragelse i sundhedsvæsenet.

Regeringen vil afsætte 20 millioner kroner i perioden 2014-2017 til en strategi for styrket inddragelse af patienter og pårørende.

Strategien gælder både den enkelte patients mulighed for at få indflydelse på eget forløb og borgernes generelle mulighed for at få indflydelse på organisering og udvikling af sundhedsvæsenet via aktiv brugerinddragelse.