Syge elever får ikke hjælp til medicin i skoletiden

Nyhed
none

Det er skolens ansvar, at elever med sygdom får hjælp til at tage medicin i skoletiden. Alligevel oplever mange familier, at skolen ikke vil hjælpe. Ikke i orden, mener Danske Patienter.

Der skal være plads til alle i den danske folkeskole. Sådan lyder et centralt princip i Folkeskoleloven.

Princippet betyder i praksis, at elever med en kronisk sygdom og behov for medicin har krav på at få den nødvendige hjælp på skolen. Sådan ser virkeligheden dog ikke altid ud. Mange familier oplever, at lærerne og skolen ikke vil have ansvaret for, at en elev får medicin.

En af dem er familien Thygesen. Datteren Emma har brug for hjælp til at måle blodsukker på grund af diabetes, men lærerne har afvist at hjælpe, fordi de ikke har tid og kompetencer til opgaven.

For Emmas forældre betyder det, at de konstant er på standby, når hun er i skole.

Vi går hele tiden på nåle. Vi er bange for at lægge vores mobiltelefoner fra os, fordi vi ikke ved, hvad der sker. Der er aldrig en tryghed i, at skolen tager sig af vores datter, siger Henning Thygesen til dr.dk.

Ikke i orden

Danske Patienter genkender problematikken fra børn med blandt andet diabetes, allergi, blødersygdom og epilepsi.

Vi taler med børn, som ikke må komme med på ture, fordi lærerne ikke tør have dem med på grund af deres behov for medicin. Det er diskrimination – og det er hverken i orden eller lovligt, siger Danske Patienters formand, Camilla Hersom, og fortsætter: Vi har selvfølgelig forståelse for, at man som lærer kan synes, at det er svært at håndtere medicin, men det er i sidste ende skolelederens ansvar, at der er personale, der kan varetage opgaven.

Danske Patienter har udviklet et helt onlineunivers målrettet skoler og lærere, hvor de kan finde konkrete redskaber til, hvordan de håndterer udfordringer for elever med kronisk sygdom – blandt andet i forhold til medicin, fravær og smerter. Indsatsen er et led i projektet Skole for mig, som er støttet af Egmont Fonden med fem millioner kroner.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42

Hvad har børn med sygdom ret til i skolen?

none

Folkeskolen skal være rummelig og for alle. Derfor har børn med kronisk sygdom en række rettigheder, som skal være med til at sikre, at de får en god skolegang.

Vi har samlet de vigtigste regler her.