Trine gemte sig i skolen: Sygdommen gjorde hende usikker

Børnenes historier

Trine Juhl Nielsen havde en udfordrende skoletid. Hun følte, at alle kiggede på hendes hudsygdom og talte grimt om hende. En dag blev det for meget, og hun besluttede at tale åbent om sygdommen.

For Trine Juhl Nielsen var en stor del af tiden i folkeskolen en udfordring. På grund af hudsygdommen psoriasis forsøgte hun så tit som muligt at gemme sig væk i langærmede bluser og lange bukser. En følelse af at være anderledes og blive talt grimt om havde sat sig fast i hovedet.

Jeg hadede hver gang, vi skulle til svømning, fordi jeg følte mig utilpas ved at vise mig frem. Og det samme med gymnastik. Jeg følte, at de andre kiggede på mig, fordi jeg var anderledes, siger Trine Juhl Nielsen, 16 år.

For de fleste skoleelever er svømning og gymnastik at finde blandt de mest populære fag. Men når man lider af en synlig sygdom, er det ikke altid uden bekymringer og nervøsitet, man deltager i disse timer. For Trine Juhl Nielsen var det de fag, der gav hende ondt i maven og gjorde hende nervøs, fordi hun ikke kunne dække sig til, som hun plejede. Hun var flov og kunne ikke tænke på andet, end at de andre kiggede på hendes hudsygdom.

Trine fik nok

I takt med at hudsygdommen blev værre og dermed mere synlig, blev tankerne i hovedet også mere negative.

Det var, da det gik op for mig, at de dårlige tanker gjorde mig så usikker, at jeg ikke turde at engagere mig i det sociale fællesskab, at jeg fik jeg nok. Det var nok dét, der fik mig til at tale åbent om det til klassen, siger Trine Juhl Nielsen.

At bryde et tabu er ikke nemt – særligt når det er et tabu, der har skabt usikkerhed og et utal af bekymringer gennem skoletiden. Men her har Psoriasisforeningen gode erfaringer med at holde temadage på de sygdomsramte børns skoler.

På temadagen får de øvrige elever viden om hudsygdommen gennem oplæg og øvelser – og på Trine Juhl Nielsens skole fik klassekammeraterne også lov til at klistre sig selv til med psoriasisklistermærker. Det skabte stor interesse og nysgerrighed.

Temadagen hjalp mig rigtig meget. Mine klassekammerater var meget forstående og støttende. Det gjorde, at jeg bedre kunne være mig selv og gå i det tøj, jeg gerne ville – uden at pakke mig ind, siger Trine Juhl Nielsen.
trine_doede_hav2.jpg

”Det må jeg bare acceptere!”

Respekt og accept – det var reaktionen fra klassen. Det var det, der gjorde, at Trine Juhl Nielsen også kunne acceptere sig selv. Det skulle ikke blive nemt, og hun var nødt til at kæmpe for at nå dertil:

Jeg blev ved med at sige til mig selv, at det er en kronisk sygdom, og den skal jeg leve med resten af mit liv. Det vil altid være en del af mig, og det må jeg bare acceptere.

Det krævede tid at nå til accept af sig selv, og det at leve med en kronisk sygdom. Tid, hvor Trine Juhl Nielsen har været ked af det mange gange, og hvor klassens støtte og forståelse har spillet en afgørende rolle.

En synlig sygdom, som psoriasis, er ikke altid let at affinde sig med. Og når man oven i købet befinder sig i teenageårene, hvor usikkerhed og angst for at være anderledes i forvejen er dominerende følelser, er det en kamp at lære at acceptere sig selv.

For Trine Juhl Nielsen har det krævet mod og beslutsomhed, men spørger man hende i dag, var det hele kampen værd. 

Om Trine Juhl Nielsen

none

​Tine Juhl Nielsen er født i 2001.

Hun var otte år gammel, da hun blev diagnosticeret med psoriasis, men har lidt af hudsygdommen siden hun var tre år.

I perioder har sygdommen været meget slem med store udbrud.

Psoriasis

kloee_hudsygdom.jpg

Psoriasis er en arvelig og kronisk hudsygdom.

Det viser sig i form af røde og meget tørre områder på huden. Sygdommen findes i flere grader. Mange oplever perioder uden udbrud.

Læs mere om psoriasis her.

At fortælle om sin sygdom

Det er ikke kun Trine, der har oplevet udfordringen med at fortælle om sin sygdom til klassen.

Klik på billedet nedenfor og læs temapublikation med andre børns erfaringer og få gode råd til, hvordan man kan hjælpe med at bryde tabuet på en god måde.

at_fortaelle_om_sygdom.jpg