Introduktion til tema om forebyggelse

1,7 millioner danskere lider af kroniske sygdomme. Det danske samfund står over for en stor udfordring, hvor forebyggelse kan være en del af løsningen.

Den danske befolkning lever som helhed længere og længere. Det har den konsekvens, at omkring en tredjedel vil udvikle én eller flere kroniske sygdomme. Mange kronikere har nedsat funktionsevne og nedsat livskvalitet, mens andre stort set ikke er berørte af sygdommen i hverdagen.

Men samlet set står sundhedsvæsenet og det danske samfund generelt over for en stor og vigtig opgave – behandlingen af kronisk syge udgør nemlig en stor del af de samlede sundhedsudgifter.

Borger- og patientrettet forebyggelse

Sundhedsvæsenets opgave består til dels i at forebygge kroniske sygdomme blandt den raske del af befolkningen – også kaldet borgerrettet forebyggelse. Men opgaven består i høj grad også i patientrettet forebyggelse.

Med patientrettet forebyggelse er målet at lindre konsekvenserne af en allerede opstået sygdom og forhindre, at sygdommen udvikler sig yderligere, eller at patienten udvikler flere sygdomme som følge af den kroniske sygdom.

I Danske Patienter bliver der primært fokuseret på den patientrettede forebyggelse. Denne finder oftest sted i almen praksis, kommunalt regi og på hospitaler, når der er behov for det.

Det gør Danske Patienter

Danske Patienter arbejder for en aktiv patientrettet forebyggelsesindsats. Det gøres blandt andet gennem et ønske om mere anvendelsesorienteret forskning og strukturelle ændringer, der gør det lettere for den enkelte at dyrke motion og spise sundt.

Desuden arbejder Danske Patienter for en sammenhængende indsats på tværs af specialer og sektorer.

Forebyggelsesindsatsen skal indeholde en strategi for at fastholde patienterne, når de er i behandling, og skal tage afsæt i en helhedstænkning i patientforløbet. Dette skal være med udgangspunkt i den enkeltes situation og have fokus på udvikling af individuelle rehabiliteringsplaner.

Forebyggelse skal styrkes

Både den borgerrettede og den patientrettede forebyggelse skal styrkes. Danske Patienter foreslår, at en national handlingsplan skal være med til at styrke indsatsen – hvor der skal tages højde for patienters forskellige behov og ønsker. 

Læs mere her. 

Barrierer for forebyggelse?

Kan sundhedsvæsenet i sig selv være en barriere for , at patienter ikke følger de gode sundhedsråd? Ja, mener Finn Breinholdt, der er seniorforsker i sundhedsfremme.

Læs hvorfor her.