De pårørendes støtte er nødvendig for sammenhængende forløb

Ofte er sundhedsvæsenet ikke i stand til at understøtte sammenhængende patientforløb. Derfor påtager pårørende sig mange roller, for at yde den nødvendige støtte til patienten – og det belaster dem.

Det kan være vanskeligt for patienten at navigere i et forløb, der går på tværs af både sektorer og lovgivninger. Patientens pårørende er derfor en vigtig ressource, for de kan være med til at skabe sammenhæng i det samlede forløb ved at påtage sig forskellige roller.

De fleste pårørende vil gerne være der for deres nærtstående – men ofte bliver omfanget af den hjælp, patienten har behov for, så stor, at det påvirker de pårørendes helbred både fysisk og psykisk.

Praktisk hjælp, ledsager, tovholder og advokat

For nogle patienter er det en stor støtte at have deres pårørende med som ledsager til samtaler hos lægen, behandling på hospital eller fysioterapi.

Ved at hjælpe med at huske aftaler, hvornår medicinen skal tages samt være med til at følge op på behandling efter for eksempel en indlæggelse, indtager mange pårørende rollen som tovholder for det samlede forløb.

Patienter kommer ofte i klemme mellem lovgivninger, når de for eksempel skal have bevilliget hjælpemidler som for eksempel rollatorer eller specielt fodtøj, der gør en stor forskel for patientens hverdag og livskvalitet. Det sker nemlig tit, at man i sundhedsvæsenet ikke kan blive enige om, hvorvidt det er regionen, kommunen eller patienten selv, der skal betale.

Læs også: Patienter falder ofte mellem flere stole

Mange pårørende bliver derfor patientens ’advokat’ og bruger meget tid og mange ressourcer på at finde rundt i det sociale system og hjælpe patienten med kontakten til kommune og offentlige myndigheder.

Pårørende er belastede

En analyse fra KMD peger på, at størstedelen af de pårørende oplever, at de er nødt til at hjælpe, fordi den offentlige hjælp er utilstrækkelig. Hver fjerde pårørende oplever, at den hjælp, de yder, påvirker deres psykiske helbred negativt, mens godt hver femte oplever, at det belaster deres fysiske helbred at være pårørende.

Hvis belastningen bliver for stor, risikerer den pårørende selv at blive syg. Det viser en række undersøgelser fra Danske Patienters medlemsforeninger. For eksempel er mange pårørende stressede, har posttraumatisk stress og et lavt selvvurderet helbred generelt, ligesom de ofte må forlade arbejdsmarkedet før tid, fordi de er blevet syge af rollen som pårørende.

Tema om pårørende

Vil du læse mere om pårørendes udfordringer? Danske Patienter har udarbejdet et tema om dét at være pårørende. I temaet finder du personlige historier, Danske Patienters indspil på området samt viden om inddragelse af pårørende.

Du finder temaet her.

Er du selv pårørende?

Der er meget at forholde sig til, når ens nærtstående bliver ramt af sygdom. Vi har samlet et par punkter, der er vigtige at overveje, når sygdom rammer i familien eller blandt vennerne. 

Se Danske Patienters råd til pårørende her.