Fem hospitaler: Brug inddragelse til at løse brændende platforme

Inddragelse, Pressemeddelelse
Sundhedsprofessionelle_grafik

Fem hospitaler fra alle dele af Danmark har sammen med ViBIS arbejdet med at gøre inddragelse af patienter og pårørende til en del af kulturen. Resultatet er blandt andet 12 konkrete anbefalinger til bæredygtig brugerinddragelse.

Hvordan kan man gå fra at tænke på brugerinddragelse som ”endnu et projekt”, til at det bliver en fast del af både hospitalets strategi og den daglige praksis? Det spørgsmål har fem hospitaler og ViBIS forsøgt at svare på i projektet Bæredygtig Brugerinddragelse.

Projektet har kørt fra januar 2019 til oktober 2020 og er støttet af TrygFonden med to millioner kroner. Nu er de samlede erfaringer fra projektet blevet omsat til 12 konkrete anbefalinger til, hvordan man skal bære sig ad med at gøre brugerinddragelse til en del af et hospitals kultur.

Se anbefalingerne her

Brugerinddragelse kan være med til at løse brændende platforme

En af anbefalingerne er, at man skal finde en brændende platform – for eksempel overbelægning, ulighed eller manglende koordinering på tværs. I stedet for at se brugerinddragelse som nice-to-have, der kan skæres fra i en presset hverdag, kan det nemlig være en del af løsningen:

Brugerinddragelse har faktisk potentiale til at være med til at løse nogle af de her brændende platforme, der findes på hospitalerne, og det kunne man godt blive bedre til at udnytte.
Steffen Klemmensen, proceskonsulent i ViBIS og en af projektlederne i Bæredygtig Brugerinddragelse

I foråret blev coronapandemien en brændende platform, der tvang sundhedsvæsenet til at ændre praksis på flere områder. Blandt andet erstattede videokonsultationer fysisk fremmøde flere steder.

Pandemien fik også konsekvenser for arbejdsgangene på de fem hospitaler, men i stedet for at sætte projektet på hold, så projektgruppen på Bispebjerg Hospital ændringen som en anledning til at tænke brugerinddragelse ind i daglig praksis – og det havde stor værdi:

Klinikerne vidste ikke, hvad der var vigtigt for patienterne, når de skulle til en videokonsultation, for vi havde ikke prøvet det før. Derfor ringende vi til patienterne umiddelbart efter deres videokonsultation, for at spørge ind til deres oplevelse. Her fandt vi ud af, at vi med relativt få ressourcer kunne få et vigtigt indblik i patienternes perspektiv, der på flere områder adskilte sig fra det, vi antog.
Iben Tousgaard, sygeplejefaglig konsulent på Bispebjerg Hospital

Når man anvender brugerinddragelse til at løse de brændende platforme, er det projektets erfaring, at der er potentiale for mere holdbare løsninger:

Når man som direktør, kvalitetsmedarbejder eller kliniker har oplevet værdien af at inddrage patienterne, når det virkelig brænder på, så kommer ideen om brugerinddragelse mere ind under huden på en. Og det er sådan, brugerinddragelse bliver en del af kulturen.
Steffen Klemmensen, projektleder i Bæredygtig Brugerinddragelse

En ledelsesprioritering

Det handler dog ikke kun om at finde en brændende platform, hvis man vil gøre brugerinddragelse til en naturlig del af praksis.

En anden af projektets anbefalinger er, at det er afgørende, at ledelsen prioriterer at skabe rammer, der understøtter en brugerinddragende kultur. Det forklarer sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus, Susanne Lauth, der har været med i projektet:

Jeg synes, at man som ledelse er forpligtet til at gribe alle de muligheder og de sprækker, der opstår, for at få brugerinddragelse på både den strategiske og daglige dagsorden. Det skal ikke kun være noget vi taler om, når vi er til møder eller seminarer. Det skal være noget vi taler om i vores hverdag.
Susanne Lauth, sygeplejefaglig direktør på Sydvestjysk Sygehus.

Fakta om projektet

Projektet er udført i perioden januar 2019 til oktober 2020.

TrygFonden har støttet med to millioner kroner.

De fem hospitaler, der har deltaget i projektet, er:

  • Aarhus Universitetshospital
  • Bispebjerg-Frederiksberg Hospital
  • Nykøbing F. Sygehus
  • Psykiatrien i Region Nordjylland
  • Sydvestjysk Sygehus 

Læs mere om projektet her.