Nyt katalog skal understøtte meningsfuld inddragelse af brugerrepræsentanter

Publikation
Mange mennesker megafon repræsentation

Patienter og pårørende inviteres i stigende grad ind som udviklingspartnere i sundhedsvæsenet. Nyt inspirationskatalog fra ViBIS giver viden og værktøjer til, hvordan ledelse og medarbejdere griber opgaven med organisatorisk inddragelse an på en meningsfuld måde.

Hvordan rekrutterer man de rette brugerrepræsentanter til en konkret udviklingsopgave? Hvilke gode råd er der til samarbejdet mellem medarbejdere og patienter? Og hvad skal man helt lavpraktisk overveje i forbindelse med møder, hvor der er patienter og pårørende med om bordet?

Det er blot nogle af de spørgsmål, der bliver besvaret i en ny publikation, som Videns- og Kompetencecenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) netop har udgivet med titlen Inspirationskatalog: Hvordan udvikler man sundhedsvæsenet sammen med borgere, patienter og pårørende?

Et felt i rivende udvikling

Inspirationskataloget giver både generel viden om organisatorisk brugerinddragelse og 18 konkrete værktøjer til, hvordan man kan arbejde med det i praksis, så borgere, patienter og pårørende kan være med til at udvikle sundhedsvæsenet, bidrage med viden i konkrete projekter og lignende.

Den viden er der brug for lige nu, siger Annette Wandel, der er vicedirektør i ViBIS.

Det er et felt i rivende udvikling, og efterspørgslen på brugerrepræsentanter er stødt stigende – blandt andet i forbindelse med de nye sundhedsklynger. Det er virkelig positivt, at man har fået øjnene op for, at de gode løsninger skal findes i fællesskab mellem brugere og medarbejdere, siger hun og fortsætter:

Men fordi udviklingen går så stærkt, oplever vi også en tendens til, at man kaster sig ivrigt ud i det uden nødvendigvis at have de rette forudsætninger for, at det bliver gjort på en meningsfuld måde. Her ser vi inspirationskataloget som et godt udgangspunkt.

Læs også: Efterspørgslen på brugerrepræsentanter boomer

Spækket med nyeste litteratur og værktøjer

Inspirationskataloget blev første gang udgivet i 2017. Den nye version er baseret på ViBIS’ mange erfaringer fra både store og små projekter i sundhedsvæsenet gennem de senere år, og er desuden opdateret med den nyeste forskningslitteratur på området samt helt nye værktøjer, som er udviklet af ViBIS. Målgruppen er både nybegyndere og dem, der allerede er i fuld gang.

Kataloget er ViBIS’ bidrag til at støtte op om den aktuelle udvikling på området, så det store potentiale ved organisatorisk brugerinddragelse kan indfries, fortæller Annette Wandel:

Organisatorisk brugerinddragelse skal gribes rigtigt an, hvis det skal skabe værdi for både organisationen, brugere og sundhedsvæsenet i sin helhed. Kataloget er hands-on, og klæder medarbejdere og ledelse på til opgaven med konkrete tjeklister, gode råd og øvelser – som er nogle af de ting, vi oplever, bliver efterspurgt fra praksis.

Find kataloget her.

Kontakt

Mette Munch-Petersen. Foto: Tea Petersen

Mette Munch-Petersen

Projektleder
33 41 47 56

Webinar: Brugerinddragelse i sundhedsklyngerne

Arbejder du med de nye sundhedsklynger, er du en del af formandsskabet eller er du brugerrepræsentant, så kom til vores webinar den 24. marts. 

Her deler ViBIS ud af viden, tips og tricks til, hvordan man meningsfuldt kan samarbejde med og inddrage brugerrepræsentanter.

Læs mere og tilmeld dig her.