Debat om medicinering er kørt af sporet

Pressemeddelelse
none

Medicinering må ikke stå alene i behandlingen af psykisk syge. Men professor Peter Gøtzsches markante udtalelser bekymrer Danske Patienter.

Medicinering må ikke stå alene i behandlingen af psykisk syge. Men professor Peter Gøtzsches markante udtalelser bekymrer Danske Patienter.

Det er overraskende, at en professor fra en ellers meget anerkendt forskningsinstitution kommer med så markante udmeldinger om medicinering af psykisk syge, som det er tilfældet med Peter Gøtzsche. Udmeldinger, der tilsyneladende strider imod de faglige vurderinger fra den samlede gruppe af fagprofessionelle på området. Det bekymrer Danske Patienter.

Der er flere ting i denne debat, der får os til at rynke brynene. Først og fremmest er vi bekymrede for, om nogle patienter kan finde på at stoppe med deres medicin uden videre på baggrund af Peter Gøtzsches udtalelser i medierne. Det kan få store konsekvenser for den enkelte og for dennes omgivelser. Gøtzsche er god til at kommunikere, men debatten mangler nuancer, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter.

Udtalelser blokerer for nødvendig debat

I Danske Patienter mener man, at de unuancerede udtalelser fra Peter Gøtzsche afsporer den nødvendige debat om lægernes ordination af medicin til psykisk syge, der ellers tidligere har været oppe at vende i medierne.

Man kan ikke alene behandle psykisk syge med medicin. De har også brug for terapi f.eks. i form af psykologhjælp. Medicinering kan således ikke stå alene, men hjælper en del patienter med at komme videre. Vi mener, at lægerne altid skal tænke sig godt om, inden de udskriver medicin og gøre sig bevidste om det samlede forløb – altså også om, hvornår en patient skal trappe ud af sin behandling igen. Men den måde, hvorpå Gøtzsche italesætter problemerne med medicineringen af psykisk syge, bidrager ikke til en god og nuanceret diskussion på området, siger Morten Freil.

Den enkeltes behov skal i centrum

Også på andre sygdomsområder er der alternativer til medicinsk behandling – for nogle patienter kan den rette form for motion f.eks. hjælpe på sygdomssituationen.

For psykisk syge spiller terapi en stor og afgørende rolle, og derfor er vi i Danmark nødt til at udbygge kapaciteten i sundhedsvæsenet, så vi kan tilbyde denne behandling. Men det betyder ikke, at man for alt i verden skal undgå medicin.

Man er nødt til at kigge på den enkelte patient og tilpasse behandlingen ud fra dennes særlige behov og udfordringer. For nogen er det medicin, for andre terapi og for mange en kombination, som er den rigtige behandling, udtaler Morten Freil.