Bred politisk opbakning er afgørende for fremtidens psykiatri

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter er tilfreds med indholdet i en længe ventet psykiatriplan. Psykiatrien har brug for et markant løft over de næste mange år, hvor bred politisk opbakning er afgørende.

Et bredt flertal i Folketinget har netop indgået en aftale om en 10 årsplan for psykiatrien. Aftalen indeholder flere gode elementer, mener Danske Patienter:

Indholdet ser rigtig fornuftigt ud. Man har fulgt Sundhedsstyrelsens anbefalinger og prioriteringer, og dem har vi bakket op om hele vejen igennem.
- Klaus Lunding, formand for Danske Patienter

Aftalen indeholder blandt flere vigtige tiltag en bedre hjælp til de mennesker, som er hårdest ramt af psykisk sygdom samt en her-og-nu-pakke på 77 millioner kroner, der skal komme de lange ventelister til livs i 2023. Der er også indskrevet en bedre hjælp til pårørende i form af undervisnings- og støtteforløb. I første omgang er der kun afsat økonomi til den indledende fase, men det er tydeligt beskrevet, at der skal følges op med flere midler hen ad vejen.

Det vil vi holde aftaleparterne op på. Ambitionsniveauet skal jo følges op med den nødvendige pose penge – også på længere sigt – så de gode tiltag kan realiseres.
- Klaus Lunding.

Bred opbakning er afgørende

Bag aftalen står samtlige partier i Folketinget.

Der er brug for et enigt Folketing, der i fællesskab kan sikre det langsigtede løft, som området har brug for. Psykiatrien har i årtier har været forsømt og underfinansieret, og det er afgørende med et bredt forlig, så det ikke trækker i langdrag med at få visionerne realiseret – også efter et valg.
- Klaus Lunding.

En måling fra Danske Patienter viser, at halvdelen af danskerne ikke mener, vi kan være psykiatrien bekendt, som den er i dag. Samtidig svarer hver tredje, at de ikke har tiltro til, at man får tilstrækkelig og nødvendig hjælp i psykiatrien.

Det bør tages dybt alvorligt – og det haster med at få rettet op. Vi har ventet længe nok.
- Klaus Lunding.

           

Måling: Det mener danskerne om psykiatrien

  • Hver anden dansker har psykiske lidelser tæt inde på livet – enten som patient eller nær pårørende.
     
  • Kun hver tredje tror, at de vil kunne få den nødvendige hjælp i psykiatrien. Blandt pårørende til mennesker med psykiske lidelser er tiltroen særligt lav.
     
  • Over halvdelen af danskerne mener ikke, vi som samfund kan være tilfredse med behandlingen i psykiatrien. Tre procent mener, at vi kan være stolte, mens 45 procent mener, at vi kan være rimelig tilfredse. Danskere med egne erfaringer fra psykiatrien – både som patient eller pårørende – er mere kritiske end den øvrige befolkning.

Se målingen her.