Gode initiativer i ny psykiatriplan

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter ser positivt på den nye plan, men understreger, at initiativerne skal følges op med den rette økonomi.

Regeringens psykiatriudvalg har i dag fremlagt en række gode anbefalinger til forbedringer i psykiatrien, som vil bidrage markant til en ligestilling af psykiske og somatiske sygdomme – såfremt anbefalingerne bliver omsat til reelle initiativer, der bliver ordentligt implementeret.

Danske Patienter glæder sig blandt andet over, at man vil fokusere langt mere på inddragelse af pårørende i behandlingen af de psykisk syge – og at man nu vil se på ordningen for tilskud til psykologhjælp.

Danske Patienter undrer sig dog over, at rapporten slet ikke forholder sig til de mange unge, der skader sig selv.

Økonomien skal være i orden

Danske Patienter hæfter sig ved, at rapporten klart anerkender, at implementering af anbefalingerne ikke alene kan ske ved omstruktureringer, men kræver tilførsel af ressourcer.

Prioritering af midler til området er en central forudsætning for, at rapportens mange gode anbefalinger kan omsættes til reelle løft af psykiatrien. Det er ikke muligt at indhente det økonomiske, strukturelle og faglige efterslæb i psykiatrien alene ved rationalisering, bedre organisering og bedre styring.

Initiativer vil gavne patienterne

Gentagne undersøgelser peger på, at inddragelse af og støtte til de pårørende til psykisk syge er vigtigt både for den som er syg og for de pårørendes helbred og livskvalitet. Derfor er det positivt, at der lægges op til øget fokus på pårørende.

Mange patienter med kronisk sygdom lider af psykiske følgevirkninger, og det er helt centralt, at de får bedre adgang til behandling hos en kvalificeret psykolog. Derfor er det vigtigt, når udvalget lægger op til at se på kriterier for henvisning og en faglig vurdering af relevante målgrupper. Man bør fjerne grænsen på 38 år for adgang til psykologhjælp for mennesker med angst, da angst også rammer voksne danskere over 38 år, og der bør inkluderes andre diagnoser i ordningen som for eksempel spiseforstyrrelser.

Planen mangler fokus på selvskadere. Selvskadende adfærd er i dag ikke er en selvstændig diagnose, men et problem for mange især unge mennesker, som ikke får den nødvendige hjælp. Der mangler både viden og tilbud til målgruppen. Derfor er der behov for målrettede initiativer, som kan sikre flere og bedre indsatser.

Se hele psykiatriudvalgets rapport her.