Mange gode elementer i ny reformaftale

Pressemeddelelse
none

Danske Patienter er glade for ny aftale, der blandt andet indeholder forpligtende krav til kommunernes akutfunktioner og patientrettet forebyggelse for mennesker med en eller flere kroniske sygdomme. Men vi mangler løsninger der sikrer sammenhæng for kronisk syge.

Flere digitale løsninger. Bedre mulighed for behandling i hjemmet. Styrket patient- og pårørendeinddragelse. Nye løsninger til almen praksis. Det er blot et udpluk af de mange gode elementer, som Danske Patienter ser i den nye politiske aftale om en sundhedsreform:

Det er en god aftale, som tager fat på mange af de problemstillinger, som patienter og pårørende møder hver eneste dag. Det er problemer, som ikke kan løses over en nat, og derfor er det også vigtigt, at det er en bred aftale, så man kan lave langsigtede planer, siger formand Klaus Lunding.

Aftalen indeholder blandt andet en kvalitetsplan for kommuner med forpligtende krav, som er helt afgørende for, at patienternes forløb hele vejen igennem kan blive godt – uanset hvor i landet de bor.

Der er i dag store geografiske forskelle på kvaliteten i tilbuddene, og det kan patienterne ikke være tjent med. Derfor er det rigtig godt, at aftalen indeholder krav til kvaliteten i kommunerne – og ikke mindst, at alle kroniske sygdomme og multisyge er omfattet, siger Klaus Lunding.

Et nemmere liv med kronisk sygdom

I aftalen er der et stærkt fokus på fleksible løsninger som digital kontakt og hjemmebehandling, som kan gøre det nemmere at have et liv og en hverdag med en kronisk sygdom. Det bakker Danske Patienter op om:

Det har et stort potentiale for både patienter og sundhedsvæsen, hvis det bliver gjort rigtigt. Vi ved, at patienter efterspørger nye løsninger, som gør det muligt at passe behandling i hverdagen, hvor man også har et arbejde, familieliv og fritidsinteresser, siger Klaus Lunding og fortsætter:

Vi er glade for, at det bliver tilbud, som ikke presses ned over alle patienter. Den enkelte patient skal inddrages og være tryg i beslutningen.

Nye løsninger til almen praksis

Med aftalen giver man regionerne langt bedre mulighed for at etablere permanente regions- og licensklinikker ved at afskaffe grænsen på seks år. Det kan være med til at sikre lægedækning i de dele af landet, hvor det i øjeblikket er svært at tiltrække almen praktiserende læger – til gavn for patienterne.

Alt for mange patienter står uden læge i dag, og vi ved, at god tilgængelighed i almen praksis er en vigtig faktor for mange danskere. Derfor er vi glade for, at der kommer flere forskellige løsninger på bordet, så fremtidens almen praksis matcher patienternes og borgernes forskellige behov, siger Klaus Lunding.

Enkelte hår i suppen

Selvom Danske Patienter overordnet er positive over aftalen, så er der enkelte hår i suppen, siger Klaus Lunding:

Der mangler helt grundlæggende forpligtende samarbejde, der kan binde sektorerne sammen og sikre sammenhæng i patienternes forløb. Og så er vi dybt bekymrede for, at der fortsat ikke er løsninger for psykiatrien, som virkelig har brug for et markant løft. Vi mangler en ambitiøs plan – hvor bliver den af? Og sidst men ikke mindst, så er den økonomiske ramme snæver, når man tænker på, hvor store problemer der skal løses, siger han.

Udmøntningen bliver afgørende

Hvis de mange gode elementer skal komme patienter og pårørende til gavn, så bliver det afgørende, hvordan de i sidste ende bliver udmøntet i praksis.

Patient- og pårørendeforeninger ser frem til at bidrage med udmøntningen – for eksempel i forhold til, hvordan kommunerne kan sikre høj og ensartet kvalitet, hvordan nærhospitalerne kan sikre sammenhæng i behandlingen uden at blive et ekstra led i et i forvejen kompliceret system, og hvordan man kan inddrage patienter og pårørende i behandlingsforløb.