Markant forbedring af patienters rettigheder

Pressemeddelelse
none

Regeringen er kommet med et nyt udspil, der garanterer patienter en diagnosticering af deres sygdom inden for maksimalt fire uger. Det er en markant forbedring af de nuværende regler på område.

Danskerne har fået en ny rettighed. En rettighed til at få at vide, hvad de fejler – eller til at blive erklæret raske – inden for en fire uger, fra de henvender sig til lægen med symptomer på sygdom.

Den nye ret til udredning på maksimalt fire uger kommer til at gælde for alle patienter – både på det psykiske og somatiske område. Det er noget, vi har kæmpet og arbejdet for i Danske Patienter længe, og derfor er vi ovenud begejstrede. Det er en markant forbedring af patienters rettigheder, understreger formand Lars Engberg fra Danske Patienter.

Særlig sejr for psykisk syge

Den nye ret er ikke mindst en sejr for danskere med psykiske problemer. De har ofte måtte vente meget længe på en diagnose, men nu har også de fået ret til hurtig udredning.

Det er simpelthen alle patienter, der bliver udredt inden for fire uger. Kun i særlige tilfælde, hvor der er faglige begrundelser for, at det bør tage længere tid at stille en diagnose, kan der gå længere tid end fire uger. Vi ved, at der ved nogle smertesygdomme og ved psykiske sygdomme som f.eks. skizofreni, skal gennemføres undersøgelser, der strækker sig ud over en måned, siger Lars Engberg.

Udvidelse af kapacitet

Det er planen, at der i løbet af efteråret skal ligge et nyt lovforslag klar. Derefter vil man indfase den nye ret til udredning. Danske Patienter har forståelse for, at det vil tage noget tid at indfase retten, men ønsker at retten bliver gældende så hurtigt som muligt. Det kræver et fokus på udvidelse af kapaciteten i sundhedsvæsnet.

Det er helt centralt, at man nu sørger for at udvide kapaciteten, så retten til udredning på fire uger kan gennemføres i praksis. Særligt i psykiatrien er der behov for en kapacitetsudbygning. Det er selvfølgelig ikke gratis at udvide kapaciteten, men udgifterne skal holdes op imod de massive personlige og samfundsmæssige gevinster, som hurtig udredning medfører, understreger Lars Engberg.

Danske Patienter forventer, at retten til hurtig udredning bliver implementeret som en reel patientrettighed, der efter indfasningsperioden vil give patienten ret til at klage, hvis tidsfristen ikke bliver overholdt.

Et hår i suppen

Der er kun et enkelt hår i suppen i regeringens nye udspil. Man har indført en differentieret behandlingsgaranti, hvor ventetiden på behandling for nogle patientgrupper bliver længere. Det er Danske Patienter ikke tilfredse med.

Det er nu afgørende, at man i vurderingen af, om den enkelte patient skal vente længere på behandling, tager højde for patientens samlede fysiske, psykiske og sociale situation.

Overordnet set bliver den samlede ventetid fra patienten henvender sig til lægen med symptomer, til han eller hun kommer i behandling, dog markant kortere med den nye ret til hurtig udredning – og det bifalder Danske Patienter.