Hospital undersøger om inddragelse kan løse problemer med overbelægning

Nyhed

Nykøbing F. Sygehus har som mange andre hospitaler problemer med for få sengepladser. Nu undersøger hospitalet, om inddragelse af patienter og pårørende kan være med til at løse problemet.

94. Det var antallet af dage med overbelægning på den medicinske afdeling på Nykøbing F. Sygehus sidste år. Og problemet med for få senge og for mange patienter er ikke unikt for hospitalet. Tal fra 2018 viser, at hospitaler i alle landets fem regioner har samme problem.

Nu vil Nykøbing F. Sygehus undersøge, om inddragelse af patienter og deres pårørende kan være med til at nedbringe overbelægningen.

Vi har en formodning om, at vi har patienter, der ligger længere på hospitalet, end de egentlig har brug for. Det handler blandt andet om de patienter, der ikke får en individuelt tilpasset behandlingsplan tidligt i forløbet. Samtidig ser vi, at patienter bliver genindlagt, fordi der ikke har været truffet de bedst mulige valg af behandling, og det håber vi at kunne afhjælpe gennem øget inddragelse, udtaler chef for Kvalitetsafdelingen, Hanne Blæhr Jørsboe, fra Nykøbing F. Sygehus.

► Læs også: Mange glemmer formålet med PRO-projekter

Det er ikke tidligere blevet undersøgt om øget inddragelse kan nedbringe overbelægningen på en afdeling – og hurtigere udskrivelse af patienterne er heller ikke et mål i sig selv.

I første omgang handler det om at skabe bedre kvalitet for patienterne. Det vil være en sidegevinst, hvis patienterne bliver udskrevet et par dage før, forklarer Hanne Blæhr Jørsboe.

På hospitalet har man regnet sig frem til, at hvis de får hver 10. patient udskrevet én dag tidligere, så vil det betyde 14 ekstra ledige sengepladser om dagen.

I Danske Patienter tager direktør Morten Freil godt i mod initiativet.

Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at man ikke udskriver patienter, der har brug for at være på hospitalet – og man skal sikre sig, at der er den rette hjælp i hjemmet. Men det er rigtigt positivt, at Nykøbing F. Sygehus vil styrke patientens indflydelse på behandlingen. Vi ved, at patienter, der får en behandling, der passer til dem, ikke kun er mere tilfredse – men at de også kommer hurtigere ovenpå, siger han.

Styrkede samtaler med patienter og pårørende

Nykøbing F. Sygehus vil i første omgang styrke inddragelsen i deres målsamtaler, hvor patienten sammen med sundhedspersonalet træffer beslutninger om behandling. Det skal skabe en bedre behandling og dermed hurtigere udskrivning og færre genindlæggelser – som i sidste ende kan nedbringe overbelægningen.

Forventningsafstemningen skal over på patienternes præmisser, så de bedre kan tage stilling til behandling i de situationer, hvor der er flere behandlingsmuligheder, og det rigtige valg afhænger af patientens livsituation, ønsker og behov, udtaler ledende overlæge Christian Søren Christiansen fra Nykøbing F. Sygehus.

► Se også: Sådan griber du fælles beslutningstagning an i praksis.

På Nykøbing F. Sygehus mener man, at også en større grad af pårørendeinddragelse kan være med til at løse udfordringerne. Men målsamtalerne bliver ofte holdt i dagtimerne, hvor patienternes pårørende har svært ved at være fysisk tilstede.

En simpel it-løsning, der minder om Skype, skal derfor gøre det muligt for de pårørende at være med til målsamtalen over video. På den måde kan de pårørende støtte patienten og hjælpe til, at patienten træffer den rigtige beslutning om behandling.

De pårørende er patientens bagland og ved, hvad der skal til, for at patienten kan fortsætte sin behandling på en god måde derhjemme, siger Christian Søren Christiansen.

Det næste skridt for Nykøbing F. Sygehus er at pilotteste det nye it-system, der skal styrke inddragelsen af de pårørende.

Bæredygtig brugerinddragelse

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Indsatsen på Nykøbing F. Sygehus er en del af et nyt projekt, hvor ViBIS sammen med fem samarbejdshospitaler undersøger, hvordan inddragelse af patienter og pårørende kan gøres til en fast del af hospitalets strategi og løse konkrete udfordringer.

Læs mere her.

Værktøjer til inddragelse

ViBIS har udviklet en værktøjskasse med redskaber til implementeringen af brugerinddragelse på hospitaler - fra forberedelse til hverdagspraksis.

Find dem her.