Læger skal tale med patienterne

Nyhed
none

Politikerne på Christiansborg er enige om, at læger i højere grad skal tale med patienterne om at stoppe livsforlængende behandlinger, hvis de er udsigtsløse eller har store bivirkninger.

Politikerne på Christiansborg er ifølge Altinget.dk enige om, at læger i langt højere grad skal turde at tale med patienterne om at stoppe livsforlængende behandlinger, hvis de er udsigtsløse eller forbundet med store bivirkninger.

I en kronik i Berlingske den 22. oktober 2015 skriver formand Jakob Birkler fra Etisk Råd, at der er en stigende tendens til, at læger sætter gang i behandlinger, der skal forlænge patienters liv på trods af, at behandlingerne alligevel ikke virker eller har meget store bivirkninger for patienterne. Det gør den sidste tid for patienterne meget ubehagelig og har store samfundsøkonomiske omkostninger, da de livsforlængende behandlinger ofte er meget dyre.

Fra politikerne på Christiansborg lyder det nu, at lægerne skal have bedre muligheder for at tale med patienterne om fordele og ulemper, så de ikke nærmest automatisk bliver sat i en livsforlængende behandling.

Det er rigtigt positive toner fra Christiansborg. Vi ved gennem vores arbejde i videnscenter for brugerinddragelse i sundhedsvæsenet, at patienterne i mange tilfælde slet ikke er interesserede i de livsforlængende behandlinger, hvis det betyder, at den sidste tid bliver præget af alvorlige bivirkninger. Nogle patienter vil selvfølgelig have et ønske om at være i denne verden så længe som muligt, uanset hvad det betyder – og det er helt okay, men for mange patienter er det vigtigst, at de tager herfra på en ordentlig måde uden alt for mange ubehageligheder i relation til deres sygdom, siger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og ViBIS.

Patientinddragelse er vejen frem

Regeringen har i sit finanslovforslag for 2016 lagt op til at skære 87 millioner af en flerårig bevilling på i alt 295 millioner til en plan, der skal gøre lægerne bedre i stand til at inddrage patienter mere i deres behandling. Det skriver Altinget.dk, og det er ifølge sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen fra Socialdemokratiet meget uheldigt.

Det bremser den diskursændring, som skal sikre, at patienterne i højere grad inddrages i beslutningerne om deres egen behandling, siger han til Altinget.dk.

Og patientinddragelse er vejen frem i forhold til en lang række af sundhedsvæsenets udfordringer.

Inddragelse af patienter og deres pårørende kan være med til at skabe bedre sammenhæng i behandlingsforløbene. Det er positivt for patienterne, der får nogle langt behageligere forløb, og det betyder også, at vi kan begrænse antallet af fejl og utilsigtede hændelser, der koster samfundet dyrt i både erstatninger og ekstrabehandlinger. Desuden kan inddragelsen være med til at begrænse udgifter til dyr medicin og andre behandlingsteknologier. De sundhedsprofessionelle kan ikke gætte sig til, hvad den enkelte patient ønsker, og derfor er det vigtigt at skabe den tid og det rum, der er nødvendigt for at kunne afklare disse forhold, understreger direktør Morten Freil fra Danske Patienter og ViBIS

Han henviser til, at det langt fra altid er de dyreste behandlingsmuligheder, der er bedst for den enkelte patient i forhold til dennes personlige behov og præferencer.

Læs nyheden fra Altinget.dk her (kræver login).