Reformudspil mangler forpligtelse, hvis patienterne skal mærke forskel

Pressemeddelelse
none

Regeringens udspil til en sundhedsreform indeholder flere gode elementer – men uden den nødvendige forpligtelse og med for få ressourcer til at løse de grundlæggende problemer for patienterne.

Styrket sammenhæng og bedre kvalitet i behandlingen af mennesker med kronisk og langvarig sygdom er de grundlæggende ambitioner i det udspil til en reform af sundhedsvæsenet, som Regeringen netop har præsenteret.

Danske Patienter ser flere gode, løsrevne initiativer i udspillet – om alt fra life science til antibiotikabehandling. Men der mangler en samlet plan og en tydelig retning for, hvordan man vil indfri ambitionerne om et sømløst sundhedsvæsen, så patienter og pårørende ikke også fremover får ansvar for at sikre sammenhæng i forløbene:

Hvad er det, man vil gøre anderledes til gavn for de 1,5 millioner danskere, der har en kronisk og langvarig sygdom? Vi mangler svar på, hvordan reformen skal binde indsatserne i sundhedsvæsenet bedre sammen – for eksempel med forpligtende samarbejder mellem sundhedsvæsenets aktører. Fælles ledelse og fælles økonomi bør være lagt ind som en grundlæggende forudsætning i de nye samarbejder i sundhedsklyngerne og nærhospitalerne. Ellers risikerer vi, at der bliver skabt endnu en aktør, som patienterne og de pårørende skal forholde sig til, siger Klaus Lunding, formand for Danske Patienter, og fortsætter:

Desuden savner vi tiltag, som vil gøre op med den sociale ulighed i sundhed. Hvordan vil man sikre sig, at den ikke fortsætter med at vokse – og at de patienter, som har svært ved at finde vej i sundhedsvæsenet, ikke bliver tabt undervejs?


Kvalitetsplan skal sikre patienterne ensartet behandling

Regeringen foreslår også, at der skal udvikles en national kvalitetsplan, der skal sikre ensartet kvalitet i landets kommunale sundhedstilbud. Det er der brug for, hvis patienterne ikke, som i dag, skal opleve svingende kvalitet afhængigt af deres postnummer.

Som forslaget er beskrevet i udspillet, er det dog kun på få udvalgte områder i kommunerne, man skal arbejde med kvalitetsplanen, og midlerne er beskedne.

Det er et kæmpe område med massive udfordringer, så 300 millioner om året er næppe tilstrækkeligt til at løse problemerne. Vi forventer også, at man fremadrettet vil brede det ud til andre områder – for eksempel rehabilitering, hvor mange patienter i dag oplever forskel i kvaliteten, siger Klaus Lunding.

Positivt med ny kommission for robusthed

Et af de helt store udfordringer for patienterne – nu og i fremtiden – er, at der mangler kapacitet i sundhedsvæsenet. Det giver i øjeblikket lange ventetider på behandling, og bekymringer for hvad patienterne kan forvente fremadrettet, fordi der kommer endnu flere ældre med kroniske sygdomme, som skal have behandling.

Derfor er Danske Patienter glade for, at Regeringen vil nedsætte en ny kommission, der skal se bredt på løsninger.

Det er positivt, at man nu går skridtet videre fra at tale om antal uddannelsespladser og snævre faggrænser, men i stedet fokuserer på, hvordan vi udnytter ressourcerne bedst muligt til gavn for patienterne, siger Klaus Lunding og slutter:

Vi ser frem til at bidrage med patienternes perspektiver i kommissionens arbejde – for eksempel i forhold til patienters ønsker og behov for digitale løsninger, og hvordan de kan varetage behandling i eget hjem.

Kontakt

Rikke Skovgaard. Foto: Tea Petersen

Rikke Skovgaard

Kommunikationschef
31 18 93 42