Inddragelse gennem dialog

Individuel inddragelse gennem dialog kan finde sted, når brugeren får indflydelse på eget behandlings- eller plejeforløb gennem samtale med sundhedspersoner.

Samtaler mellem brugere og sundhedspersoner sker hele tiden overalt i sundhedsvæsnet og handler både om praktikaliteter, pleje, behandling, rehabilitering, genoptræning og en masse andet. Hvis samtalerne foregår med mulighed for at brugeren får indflydelse, kan det være en form for individuel brugerinddragelse. Brugerne bliver aktive i samtalen, og får tilpasset det videre forløb til deres behov, viden og ressourcer.

Kriterierne for individuel brugerinddragelse kan bruges som rettesnor for at skabe gode rammer og processer, og til at fintune en dialog, så brugeren kommer bedst muligt til orde. De kan også hjælpe med at sikre, at sundhedspersoner anvender det, de taler med brugerne om, til det videre forløb.

Hvis dialogen handler om større behandlingsbeslutninger, er metoden fælles beslutningstagning en oplagt mulighed.

Værktøj til brugerinddragende dialog

ViBIS har udviklet et understøttende dialogredskab Den Brugerinddragende Dialog.

Redskabet bygger på principperne fra fælles beslutningstagning, men er målrettet de mindre samtaler, der sker hele tiden og hver dag i sundhedsvæsenet.

Værktøjet er målrettet sundhedspersonerne, der har ansvaret for, at brugerne bliver inddraget i samtalerne.

Hvor kan inddragende dialog bruges og af hvem?

Dialoger tages alle steder i sundhedsvæsenet i eksempelvis forebyggelse, rehabilitering, genoptræning, i almen og speciallægepraksis samt på hospitaler ved indlæggelser og ambulante besøg.

Samtalerne sker både sammen med sygeplejersker, læger, jordemødre, fysioterapeuter og ergoterapeuter, visitatorer samt i ældreplejen. Alle brugere indgår i samtaler, og alle vil have gavn af at blive inddraget i det omfang, de magter og ønsker.

Sådan arbejder ViBIS med inddragende dialog

I ViBIS arbejder vi med inddragende dialog på flere måder.

Det er ofte som led i oplæg og temadage eller længere procesforløb om individuel inddragelse, hvor en hospitalsafdeling eller et center i en kommune vil styrke deres samtaler med brugerne i en mere inddragende retning, og har brug for et konkret værktøj til det.

Kontakt

Mette Munch-Petersen. Foto: Tea Petersen

Mette Munch-Petersen

Projektleder
33 41 47 56

Hvad er vigtigt for dig?

Et centralt spørgsmål i individuel inddragelse via dialog er, at sundhedspersonen spørger: "Hvad er vigtigt for dig?"

Internationalt og i Danmark er det symboliseret i Hvad er vigtigt for dig-dagen den 6. juni hvert år.

Læs mere om dagen her

Download dokumenter