Nu kan alle patienter fravælge livsforlængende behandling

Høringssvar
none

Fra 1. juli får patienter styrkede rettigheder i forhold til at fravælge livsforlængende behandling. Danske Patienter er positive – men det er vigtigt, at beslutningen træffes på oplyst grundlag.

Patienter, der er uhelbredeligt syge og kun har få uger tilbage at leve i, kan fravælge yderligere behandling. Den rettighed bliver nu udvidet til flere patienter.

Fremover kan alle habile patienter – uanset diagnose og helbredstilstand – afvise at få behandling, selvom det betyder, at patienten så vil dø. Patienter kan desuden forlange, at en igangværende behandling bliver stoppet. Det slår Styrelsen for Patientsikkerhed nu fast i en ny vejledning.

Danske Patienter er glade for, at patienter, der ellers ville kunne overleve i længere tid med behandling, nu får mere selvbestemmelsesret over, om de ønsker livsforlængende behandling eller ej.

Det er dog en vigtig forudsætning, at patienten beslutter sig på et fuldt oplyst grundlag – herunder på baggrund af viden om konsekvenser og alternativer. Det kan derfor være relevant, at patienten og den behandlingsvarlige læge snakker beslutningen igennem flere gange.

Læs hele høringssvaret her.

Læger skal tale med patienterne

Patienter er i mange tilfælde slet ikke er interesserede i de livsforlængende behandlinger, hvis det betyder, at den sidste tid bliver præget af alvorlige bivirkninger.

Lægerne kan ikke gætte sig til, hvad den enkelte patient ønsker, og derfor er det vigtigt at skabe den tid og det rum, der er nødvendigt for at kunne afklare disse forhold.

Læs mere her.